Нинова уверява, че БСП не воюва с президента

Ревизията на изборното законодателство постави пред опозицията президентът Румен Радев. ГЕРБ дадоха тази заявка и от левицата той поиска да предвидят в промените редица теми за предстоящите избори. Държавният глава поиска по-справедливо разпределение на медийното време. Най-важни си остават здравните мерки, отчете Румен Радев. Все още няма здравен протокол, недоволен е той. Според президента трябва да има няколко сценария за развитие на епидемичната обстановка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да разсее една спекулация. Ние не воюваме с президента и президентската институция, заяви лидерът на социалистите. Нямаме особени отношения и раздор с БСП, призна Румен Радев. Навсякъде имал радушно посрещане от социалистите . Държавният глава иска левицата да е силна опозиция. Без силна опозиция демокрацията е залиняла, каза той. Илияна Йотова също каза, че е от хората, които не забравят от къде е тръгнала. Ние с вас имаме обща цел, заяви още Корнелия Нинова. БСП е категорична опозиция на настоящото управление, по думите й.

Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни, а не опорочени, посочи Нинова. От БСП настояват и за активна регистрация при гласуването, за да се изчистят списъците от мъртви души. Гласуването по пощата е възможно само при активна регистрация, изтъкна Нинова, иначе, по думите й би било само едно добро пожелание.

БСП подкрепят създаването на многомандатен избирателен район в чужбина и видеонаблюдение при броене на бюлетините. БСП са против идеята за гласуване в два дни.

Нинова настоява да се увеличи заплащането на членовете на СИК. Датата за изборите е само в правомощията на президента, а социалистите са готови за парламентарните избори.

Нинова постави акцент на порочната практика да се променя законодателството в последния момент. БСП са съгласни медийното време да се разпредели справедливо, за да може всеки да представи платформата и програмата си за управлението на България. Политическите партии, които се заявяват за изборите закъсняват с предизборните кампании, посочи Нинова.

В момента само БСП са заявили своята програма за управление на България. Всеки да си представи програмите и да започнем разговорите по същество, призова Нинова.

Президентът Румен Радев изрази притеснението си, че все още няма пълна информация за машините за гласуване на изборите. Сега трябва да поставим основата с машинното гласуване и за следващите избори, настоя Радев. Той допълни, че трябва да бъдат така организирани сертификациите на машините, за да може на края на изборния ден да бъдат проверени в отделни секции резултатите от хартиените разписки с електронната памет.

Най-важни остават здравните мерки, по думите на държавния глава.

По отношение на българите в чужбина, Радев отбеляза, че трябват многомандатни изборни райони, за да могат хората да бъдат убедени какво се случва с техния избирателен глас. Активната регистрация трябва да мине към всеки един избор, който се провежда и не е невъзможно, категоричен бе президентът.

Във връзка с видеоизлъчване на изборите, Радев посочи, че не може да гарантира дали изборната администрация ще се справи да сложи навсякъде видеонаблюдение, но там, където не могат да се справят, застъпници и наблюдатели могат да излъчват онлайн от телефоните си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *