ПКП Караянчева вика Борисов в НС заради изключителен случай, мнозинството го отхвърля

Искане на БСП да бъде изслушан премиерът за ваксините срещу ковид предизвика нов скандал в парламента

 

Мнозинството използва нов похват в защитата на премиера Бойко Борисов от привикване за изслушване в Народното събрание (НС).

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева предложи като допълнителна точка в дневния ред министър-председателят да бъде извикан. Тя се позова на предложение на „БСП за България“. Темата на изслушването пък трябваше да са ваксините срещу ковид, които България поръчва по предварителни споразумения с не много ясни параметри.

Караянчева изненадващо сама предложи точката да влезе в дневния ред, което създаде усещане, че Бойко Борисов е проявил желание да се яви в НС. Оказа се, че това съвсем не е така.

Корнелия Нинова поиска думата, за да аргументира искането на „БСП за България“ за изслушване на премиера. Караянчева обаче я отряза с обяснението, че в случая предложението за вкарването на точката в дневния ред е лично нейно, а не на „БСП за България“.

Шефката на парламента се позова на чл. 53, ал. 5 от Правилника за дейността на НС, който гласи: В изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред в началото на пленарното заседание.

Депутатите от управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и сателитите им от „Воля“, обаче, гласуваха против изслушването на премиера.

В пленарна зала само 55 бяха „за“. 88 гласуваха „против“, а 18 – „въздържал се“.

Изглежда, идеята на Цвета Караянчева бе да парира изказвания по искането за изслушване на Бойко Борисов. Това обаче предизвика обратен ефект. Депутатите от БСП побесняха след маневрата на Караянчева.

Лидерката на червената опозиция Корнелия Нинова излезе с декларация от името на парламентарната група.

„Повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. Така, както за управлението на ГЕРБ през последните 11 години той последователно е неглижирал Народното събрание, така днес е уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата. Днес той иска от нас народните представители да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои – купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19“, заяви Нинова.

По думите й, не е страшно Борисов да дойде в парламента, но ще е опасно, ако не дойде.

„По този начин ще задълбочи разделението, ще увеличи недоверието, а то е най-големият ви проблем  в кризата с ковид. Ако Борисов не дойде днес, той лично ще е отговорен и ще е причина за това недоверие да се увеличава. Поемете си отговорността за последиците и не винете никого друг за тях“, добави Корнелия Нинова.

Последва и поредица от процедурни изказвания най-вече от страна на депутати от БСП. Александър Симов припомни, че Цвета Караянчева системно отхвърля въпроси и питания по парламентарния контрол към премиера с аргумента, че той не е компетентен по тях. Подобни обвинения дойдоха и от други народни представители.

Караянчева се оправда, като заяви, че министър-председателят отговаря само за общите политики и не може да е компетентен в подробности по всички теми.

Пламен Христов от „Воля“ също удари рамо. Той обясни, че не вижда какво може да каже министър-председателят по темата. Бойко Борисов не бил вирусолог.

Стана ясно, че по-късно по казуса с ваксините в парламента ще говори здравният министър.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пък се подигра на Корнелия Нинова, като заяви, че лидерката на опозицията била обсебена от идеята премиерът да се яви в НС – това трябвало да бъде подложено на психологическо изследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *