Кашата около спорната поправка, засягаща потребителските кредити, се задълбочава

ГЕРБ отмениха текст, който не съществува в закона

Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за ДДС, чрез които се изменяше Законът за потребителския кредит.

Тъй като със Закона за държавния бюджет промяната, в която се предвиждаше двойно оскъпяване на главницата при просрочване, отпадна, ветото бе отхвърлено.

Според председателя на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова, правна колизия няма. От БСП обаче смятат, че ще се стигне до множество проблеми от тълкувателен характер.

Преди седмица Стоянова обяви, че ще оттегли спорната поправка в Закона за потребителския кредит заради последвалото обществено недоволство. Първоначално измененията бяха гласувани заедно с още няколко параграфа помени в други нормативи и така успяха да „минат“ в залата без дебати.

Промяната обаче отпадна през закона за бюджета, а междувременно ѝ бе наложено вето от държавния глава. Още тогава ГЕРБ си навлякоха обвиненията, че са забъркали законодателен хаос, гласувайки в пленарната зала отмяната на все още несъществуващ закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *