Петков с тен от плаж „Корал“, зове Борисов да се пенсионира и плаши с протести, ако откажем танкерите

Не подписахме, за да не кажат, че сме го направили в последните дни на правителството, оправда се той

Седемте танкера бяха с цена на газа с 30 долара под тази на европейския пазар в момента. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият премиер Кирил Петков.

Водещият Виктор Николаев го посрещна с въпросът къде е бил през последните няколко дни, а той отговори, че ходил на „българското море“ и добави „на плаж Корал“. Журналистът пропусна само да го пита само дали не е слънчасал.

„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция“, заяви Петков.

„Единственото нещо, което не направихме, за да ги подпишем, че не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Желаехме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент”, добави той.

След като Николаев го пита дали това, което нарича шанс, не е ли капан, Петков каза: „Вижте какво направихме! За 24 часа „Газпром“ спря подаването на газ, въпреки че имахме договор. Никой не го е прекъснал. За две седмици вече имахме два кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. Тогава войната точно се разгаряше, но успяхме да паркираме корабите. Не е толкова страшно и трудно. Единственото нещо, което оставихме, е опцията на следващото правителство да не казват „това е скъпия газ или не е скъпия“.

„Хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител. Най-голямата американска компания в света я дава. Няма никакви посредници и трябва само да кажат „два кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, а нататък се договарят с Турция, ако трябва“. Доказах, че след като за две седмици може да се направи, значи може по принцип“, коментира експремиерът.

Въпросът беше дали, ако не бяхте докрай разписали и въпросните слотове, нямаше да ни поставите в по-лесна ситуация преди зимния сезон, т.е. да е настина необратима тази доставка и тя да е осигурена, а да не е висяща, прекъсна го водещият.

„Когато едната страна е задължена да продаде, а другата не е да купи, това се нарича опция. Тя струва пари. Ние успяхме да договорим тя да не струва пари на България въобще. Правителството ни, ако я избере, доставчиците да са задължени да ни доставят количествата газ. Ако се откаже, нищо няма да плаща“, обясни Петков.

„Ние договорихме газ за 20 евро под пазарната цена в този момент. Опция на българското правителство да го вземе. За октомври имахме готова договорка за слот. Изненадах се, че като се обяви кризисния щаб за много страшното нещо, което идвало, не поканиха никого от „Булгаргаз“ и не се обадиха на тази фирма, която беше готова да си отстъпи слота за октомври. Американската компания доставчик не бе потърсена през първата седмица поне“, добави той.

„Да не се заключи (б.а. до 19 август) не се заключи октомврийския и ноемврийския кораб е голям риск. Когато си тръгвахме, имаше фирма, готова да отстъпи (б.а. своите количества)“, отсече лидерът на “промяната”.

След като водещият го прикани да коментира думите на хората от бизнеса, че той е обещал за 4-пъти по-евтин газ, а бил два пъти по скъп, Петков уточни, че едва когато гръцката връзка влезе е експлоатация, цената щяла да е тази, за която говорил. Това трябва да се случи до края на август, добави той.

„Когато завъртяхме крана, а и Бойко Борисов се упражняваше с глупостите, че в него нямало нищо, а вече беше с налягане в гръцката връзка от 40 бара, т.е. газ в тръбата вече има. Сега ни трябват Акт 15 и Акт 16. Те спокойно могат да се издадат от българските власти до края на месеца“, обясни бившият министър-председател.

„Председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски твърди, че купуваме руски газ, но пред търговци и по-скъпо. Делян Добрев от ГЕРБ извади една фактура и каза, че са платени 40 млн. лева на посредник на „Газпром“. Той коментира, че ние храним не само Путин, но и неговите посредници и то с повече пари“, припомни водещият.

„Всеки ден „Булгаргаз“ продължава да казва на „Газпром“ „Имаме договор, дайте ни газа“. С други думи той не е прекъснат. Ще ходим на арбитражен съд и ще докажем, че всеки ден българската страна е била изрядна по договора. Когато аз отидох да преговарям, не отидох при посредници на руски газ, а при най-големият производител на втечнен газ в света и директно от тях взехме корабите“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“.

„Пазарите, от които „Булгаргаз“ продължи да купува, са от свободните количества, но тези, които гръцкият доставчик можеше да ни даде и реално газът не спря за никой. Имаше непрекъсната доставка“, добави той.

„Сега се говори дали „Газпром“ ще ни пусне да плащаме или в рубли да не плащаме. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с руска валута и им спряга газа от „Северен поток 1“. Италианците плащат с рубли и им намалиха доставките. Мен най-много ме е страх, че ако разчитаме на „Газпром“ и дори да ни продадат някакво количество през септември, представете си, че точно започне отоплителния сезон и решат да спрат газа поради ремонт. Ето някаква турбина не могат да пуснат от седмици“, изтъкна Петков.

„Газпром“ си прави каквото иска с договорите. Когато имате доставчик, който от сутрин до вечер си сменя мнението, поведението, как да разчитате, че през зимата ще е коректен и ще си изпълнява задълженията? Най-доброто нещо за България е да не е зависима от „Газпром“ през тази зима“, подчерта той.

След като бе попитан дали подкрепя уличните демонстрации срещу президента, бившият премиер отговори, че ако бъде изпусната възможността да купим газа от американските танкери, за да имаме диверсификация за зимата, би протестирал по тази политика. За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли.

„Инфлацията, която заля цяла Европа, щеше да е толкова по-страшна за нас, ако и двата милиарда, които ги дадохме като мерки, бяха откраднати от 8 човека и не бяхме подпомогнали с 4 млрд. лева цените на тока. Много добре се справихме с тази криза и освен да победим през октомври, нямаме друг избор“, добави той.

„Борисов трябва да се пенсионира. Време е да си ходи, защото в момента спира не само България, но и ГЕРБ. Партията не може да се реформира, защото има един човек, който се е запънал, защото го е страх“, коментира Петков.

„Борисов знае много добре, че с една добре работеща система ще трябва да ходи в затвора. Няма как с него да направим съдебна реформа“, добави той, след като бе попитан дали има натиск от Брюксел за коалиция с ГЕРБ.

„Европейските лидери дори ми казаха, че Борисов трябва да се пенсионира. Споменаха, че една от причините, заради която не ни пускат в Шенген, е ги е страх случайно лидерът на ГЕРБ да не влезе отново в управлението. Казаха, че не му вярват. Това ми го заяви един от министър-председателите на масата в Брюксел, на която бяхме всички“, заяви бившият премиер.

Той намекна, че след изборите „Възраждане“ и „Български възход“ може да се коалират и сподели, че единството нещо, което го плаши, е да не се стигне до референдум за излизането ни от ЕС и НАТО. „Представете си колко е страшно изведнъж да изпаднем от единственото нещо, което ни държи стабилни и европейски! Мен ме е страх“, подчерта лидерът на “Продължаваме промяната”.

Не мога да съм част от ялова коалиция като тази със Слави, където непрекъснато ти се саботира всяка една от политиките и да се иска да се откраднат едни средства, които са за инфраструкторни проекти, но стремежът е да отидат с грешен търг при грешните хора, каза той, намеквайки, че ако с БСП и “Демократична България” нямат 121 депутати, ще се стигне до нови предсрочни избори.

Той съобщи, че „Продължаваме промяната“ чакат резултатите от социологическо проучване, за да решат дали, ако имат общи листи с ДБ и БСП ще имат поне 121 депутати.

Водещият дръзна да го пита и за отношенията му с Лена Бориславова.

„Това, което се видя, е, че когато едни политици не крадат, когато не можеш да ги хванеш за каквото и да било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. В България жълтината се опитва да е фактор в политиката. Мисля, че е под достойнството ми да им обръщаме внимание“, добави той.

„Някакъв грешен ъгъл за това дали ме докосва или не за ръката стана новината на деня, а всички видяха, че не е факт. Зрителят се фокусира върху това, вместо да се види какво стана с тези 7 кораба и за това какво предаваме. Тези мафиоти, които не искат да им вземем парите, вкарват огромни средства да ни залеят с жълта помия, за да отклонят вниманието от важните въпроси“, каза още Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *