Петков от Бородянка: Виждаме пълен ужас

Днес премиерът ще се срещне с украинския президент

Българска делегация, ръководена от премиера Кирил Петков, е на посещение днес в Украйна.

След като в сряда вечерта делегацията излетя със самолет до Полша, а оттам се качи на влак, българският министър-председател вече е в украинската столица и бе посрещнат от вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

По-късно днес Петков ще проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата си премиерът Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.

„Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни“, заяви пред придружаващите го български медии Кирил Петков, след посещение на разрушения град Бородянка. Петков допусна, че президентът Радев не е наясно какво се случва в Украйна.

Преди срещата със Зеленски е предвидено българската делегация да посети още Буча и Ирпин.

„Трябва да имаме ясна позиция, като „Продължаваме промяната” вчера я заявихме ясно – ще гласуваме за военна подкрепа за Украйна, ще продължим хуманитарната помощ“, каза Петков, който е и съпредседател на партията.

Според него войната в Украйна не е чужд проблем. „Позицията ни не е на коалиционно споразумение, ще я гласуваме в парламента“, заяви още Кирил Петков
„На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор“, каза още министър-председателят.

В Киев нашата делегация ще проведе среща и с представители на българската общност в Украйна.

Заедно с премиера Кирил Петков пътуват министърът на отбраната Драгомир Заков, както и народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.

БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на оръжия и боеприпаси на Украйна.

След коалиционния съвет вчера няма все още съгласие сред партньорите за военно-техническо подпомагане на украинската отбрана.

В Киев пред журналисти премиерът коментира за пореден път спрените от Русия доставки на природен газ. „Вчера Русия се опита едностранно да ни извие ръцете. Ние няма са плащаме в рубли и няма да плащаме на страни не по договор. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите“, каза премиерът.

Петков подчерта, че в момента в България има 114 руски дипломати. „Аз се чудя какво правят тези хора в България. Предлагам да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента“, коментира той.

Относно изказването на президента Радев, Петков коментира: „Вчерашното изказване на Румен Радев може би донякъде е неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята да не се помага на Украйна. Това не може да е позиция на демократичния свят, позиция на България. Като министър-председател не съм съгласен с тази позиция и не ми се струва достойно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *