ДБ подкокоросва “Промяната” за импийчмънт на Радев

Асен Василев в комбина с Христо Иванов и ген. Атанасов за бърза смяна на президента, ГЕРБ май гласува “за”

 

Демократична България е започнала преговори с част от Изпълнителния съвет на все още нерегистрираната в съда като партия “Продължаваме промяната” и конкретно с “крилото” на Асен Василев в лицето на неговите доверени министри и депутати за старт на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, пише сайтът Lupa.bg.

Разривът между новата власт и “Дондуков” 2 е налице от месеци, а войната в Украйна и санкциите спрямо Русия са доескалирали напрежението, чийто връх достигна в сряда с остра задочна размяна на реплики между Радев и тандема Петков-Василев.

По наша информация премиерът се опитвал всячески да страни от темата за еманципацията на ПП от фигурата на държавния глава и правел и невъзможното, за да запази добрия тон между сградите от двете страни на пл. “Независимост”, но партньорът му и финансов министър отдавна загубил доверието си в Радев и по-скоро смятал за необходимо “Промяната” да заяви категорична позиция вдясно сега, отколкото да разчита на левия вот в обозримо бъдеще при евентуални предсрочни избори.

А по данни на източниците ни Василев все по-често водел преки разговори за общи позиции и излъчване на общи политически сигнали особено в контекста на войната тъкмо с представителите на Демократична България. Започнало е сближаване на позициите и с част от герберите в лицето на екс външния министър Даниел Митов, раз

Според запознати кулоарните слухове за евентуалната процедура по предсрочното прекратяване на втория мандат на главнокомандващия щели да се материализират в реално събиране на подписи в началото на май, когато Народното събрание се очаква да гласува военната помощ за Украйна.

Въпреки вчерашните разкрития именно на Асен Василев, че де факто България подпомага отбраната на Киев, макар и не под формата на дарения, темата продължава да буксува между Министерския съвет и парламента. “Промяната” вече декларира готовност да светне в “зелено” в пленарната зала, заедно с ДБ, ИТН и ГЕРБ, докато в БСП по организации в страната продължават да се дърпат.

При такава конфигурация не е изключено да се заформи нова анти-Радев коалиция в лицето на четири формации с обща тежест на гласовете в НС – 167, която е напълно достатъчна за свалянето на президента, но само в случай, че всички се явят в уречения ден и час, както и че не бъде издаден сигнал за вот “по съвест”. Дори в групата на “Промяната” имаше двама, гласували “въздържал се” за налагането на санкциите срещу Москва. С вот от ДПС обаче и те няма да са проблем.

За старт на процедурата по импийчмънт са необходими 60 подписа, но 160 депутати трябва да дадат вот “за”, за да бъде отстранен Румен Радев.

риват още информаторите ни. Вчера вицепремиерът директно нарече становището на Радев против пращане на отбранителна техника за украинската армия “позор”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *