Парламентът обяви мандата на ИТН за неуспешен

Народното събрание прие волеизявлението на кандидата за министър-председател Пламен Николов за оттеглянето му по лични причини, с което мандатът на “Има такъв народ” се обявява за приключил неуспешно. В гласуването не участваха депутатите от “Има такъв народ”. “За” решението гласуваха 106 народни представители, “против” бяха 60 и един гласува “въздържал се”.

Преди гласуването Тома Биков от ГЕРБ посочи от парламентарната трибуна, че се намираме в абсурдна ситуация, в която липсва мандатоносителят, както и кандидатът за министър-председател, който се отказал по лични причини. Той заяви, че колегите му от групата на ГЕРБ – СДС не са гласували първия път, “за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация и няма да участваме в създаването на проблеми, а в тяхното решение.” “Ние ще гласуваме против това проекторешение”, обяви Биков.

Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от “Има такъв народ” напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което “съответства на Конституцията”. Поради липса на кворум беше обявена почивка, а решение на казуса беше потърсено на председателски съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *