От петък пред болниците ще се правят антиген тестове

До няколко дни пред болниците ще бъдат поставени пунктове за бързи антиген тестове. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети столичното РЗИ днес. Снощи такова нареждане даде премиерът Бойко Борисов – пред всяка болница да има фургон, в който да се диагностициран спешните пациенти за прием.

В процес сме на договаряне на бързи антигенни тестове, като идеята е да бъдат направени на максимално много хора, за да се ориентираме каква е епидемиологичната обстановка в страната и по територии, обясни още Ангелов.

В четвъртък ще ви поканя да видите в няколко големи лечебни заведения в София как сме го направили. Идеята е да дадем възможност на всички граждани в София и в страната – там, където има лечебни заведения, които са 100 % държавна собственост и тези, които са с над 50 % държавна собственост, да разположат пред лечебното заведения мобилни постройки и фургони, в които да имаме екип: лекар или сестра, които освен консултации на хора, които имат нужда, или не могат да стигнат по един или друг начин до лекар или личният лекар е натоварен, или някой не си вдига телефона, да може както да получат навременна консултация като нуждаещи се хора, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест, даде подробности Ангелов.

Такива пунктове ще има в цялата страна – във всички университетски и големи областни болници. По разпореждане на здравния министър организацията трябва да е създадена до 6 ноември (петък).

Според проф. Ангелов най-правилно е да се тестват хората, които имат симптоми, а тези, които са били контактни и са безсимптомни – не, защото обикновено тестовете им са негативни.

По въпроса за броя на починалите за последното денонощие от коронавирус, министърът уточни, че е разпоредил да бъде изготвена справка.

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, стана ясно още от думите на министъра.

Относно идеята за електронни предписания проф. Ангелов заяви, че тя е входирана като предложение в НС и се очаква решението на законодателя.

Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега – на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с есемес, добави здравният министър пред Нова тв.

Проф. Ангелов съобщи, че ще замине за Бургас, за да се запознае със ситуацията и там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *