Америка гласува: Байдън или Тръмп

CNN: Действащият президент печели една от първите открити секции на изборите в САЩ, претендентът – другата

В Съединените щати започва заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент – кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите.  Изборите преминават на фона на пандемията от ковид-19, предизвикателства пред икономиката и протести за расова справедливост, разказва БНР.

Близо 100 милиона души в Америка вече дадоха гласа си по пощата или чрез друг предварителен метод.  Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес. Това е една от най-необичайните кампании в американската история, изцяло променена след като пандемията от ковид-19 навлезе в страната и доведе до смъртта на поне 230 хиляди, а заразените са над 9 милиона.

Днес една от основите теми е кога ще научим кой печели. По принцип преброяването на гласовете отнема няколко дни, но победителят е ясен в малките часове на следващия ден. Тази година, обаче, нагласите са за дълго чакане в продължение на дни и дори седмици, заради скокът в гласуването по пощата породен от пандемията от Ковид-19.

Америка гласува от няколко седмици, но днес е кулминацията на вота.. Вече е ясно, че изборите ще се запомнят с рекордна избирателна активност, след като предварително подадените гласове надхвърлиха 93 милиона или над 66 на сто от всички гласували през 2016 г., разказва и БНТ. Само пет щата, сред които Тексас, не допуснаха гласуване по пощата, а само в секции за предварително гласуване.

Според избирателната система на Съединените щати, американците гласуват не пряко за президент, а за така наречените електори, които са общо 538. Печели кандидатът, който събере 270 от тях. Всеки щат изпраща определен брой електори в колегията, в зависимост от населението си, а те на свой ред избират президента.

Днес всички ще гледат към Флорида и Пенсилвания – двата щата, които се смята, че ще са от решаващо значение за резултата.

Първите избирателни секции ще започнат да затварят около 19 ч. местно време – тези на Източния бряг, последни – тези на Западния.

Право на глас имат 239 милиона американци, но за да подадат бюлетина, те трябва да са се регистрирали предварително.

Изборите са не само за президент, но и за представители в Конгреса, а големият въпрос е дали демократите ще успеят да спечелят мнозинство в Сената, в момента доминиран от републиканците. Гласува се също за местни власти, съдии, шерифи – изключително важен за хората вот – както и на многобройни местни рефрендуми по най-различни въпроси, като например дали да се узаконят спортните залози в Мериленд.

В изборната нощ вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще бъдат в Град Уилмингтън, щата Делауеър, където семейството им живее от много години. Те ще бъдат в компанията на кандидатката за вицепрезидент Камала Харис и съпругът ѝ в момента, в който изборните секции затворят и започнат да излизат резултатите от вота щат по щат.

CNN: Тръмп печели една от първите открити секции на изборите в САЩ, Байдън – другата

Действащият американски лидер Доналд Тръмп и кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън спечелиха по една победа в малките градове в Ню Хемпшир, където бяха открити общите избори в САЩ, предава CNN.

Байдън спечели в Диксвил Нотч, на границата между САЩ и Канада. Според традицията, възникнала през 1960 г., в това населено място гражданите имат право да изразят предпочитанията си по отношение на кандидатите около полунощ местно време (08:00 часа българско време), тоест няколко часа преди отварянето на секциите в други части на страната. Това право се оспорва от по-малко известния град Милсфийлд, който се намира на около 20 км на юг.

В Диксфилд Нотч гласуването завърши няколко минути след началото му. Толкова време изискваше обработката на бюлетините. Резултатите бяха показани в пряко предаване във Facebook. Петима души гласуваха за Байдън. Нито един избирател не подкрепи републиканеца Тръмп.

В Милсфийлд Тръмп спечели с 16 гласа. Байдън беше подкрепен от петима местни жители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *