Откровен вариант на писмото на Доган, какъвто той няма да напише

Бяхме удостоени с поредната епистоларна порция от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Сегиз-тогиз, този титан на хидрологията, политиката, философията и задкулисните интриги ни подхвърля засукани изречени, които веднага биват изтълкувани като сто процента класика в дисцилината „преброяване на овцете преди стригане“.

Повечето от изреченото от Доган е неистина и манипулация. Но в едно е безусловно прав: „Не е лошо да бъдеш управляващ параметър в геометрията на политическото пространство“. Истина е също, че няма да става депутат. Подобна роля след толкова стаж в българското политическо кино е обидна. Все едно Брат Пит да бъде поканен в треторазрядна сапунка. Няма как да стане…

Доган опитва да бъде добрия смел вожд, който е дал всичко на своите хора и иска заветите му да пребъдат във времето. След като млади и не толкова млади мюсюлмани отидоха да го защитават неясно от какво на Росенец и видяха в какъв замък живее, много трудно ще налапат пропагандната кукичка за обединение.

Едва ли Доган вярва, че българските турци приемат всяка негова дума безрезервно и го смятат за полубог. Ако пък го вярва, значи има проблем. Всички у нас, в това число и привържениците на ДПС, знаят, че е приказно богат, влиятелен, дърпа конците на хора и структури. Но не и че е загрижен за хората и техните проблеми.

Политиката е мръсен занаят. В този смисъл Доган е преимущество да си ловък, хитър, коварен, двуличен, жесток. Той е. Пред публиката олаче се експонира образът на свят човек, демократ, модерен политик, блюстител на традициите. Маските олаче вече не вършат работа.

Ако обаче Ахмед Доган бе честен и откровен, писмото му щеше да звучи така:

Дълго мамени привърженици на ДПС!

Честно казано, номинацията на „А. Доган“ ме изненада, защото след като десетки от вас, когато бяха докарани с автобуси уж да ме защитават от нещо си през лятото, видяха в какъв дворец се ширя на Росенец (но не видяха яхтите и ханъмите, ха, ха…). Не е нормално да съм в каквато й да е листа.

Всички знаете, че вече девета година не се занимавам с политическа дейност. Но признавам, получих и кефлийско настроение за добре свършена работа, за което също ви благодаря. Под „добре свършена работа“ разбирам някои задкулисни сделки, които ме направиха още по-богат. Няма да ги назовавам, защото не е ваша работа, а и далеч не всичко е законно и по правилата.

За поредна година се убедих, че не е лошо да бъдеш управляващ параметър в геометрията на политическото пространство, но този политически статус си има цена и тя трябва да се заплати. За какво става дума… Изгубихме някои министри, които вършеха – на мен, Бойко и Делян – чудесна работа. Говоря ви за Влади Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов… Те работеха всеотдайно по линия на рекета на бизнесмени, натиск върху неудобни хора и медии. Неоценима е заслугата на Влади и Емил ББР да осигури с милионни кредити посочени от нас хора.

Разбирам, че включването на „А. Доган“ в номинациите дава импулс за мобилизация, но същевременно с това допълнително „зарежда“ емоционалната мотивация на опонентите и противниците на ДПС, защото „образа на А. Доган“ целенасочено беше сатанизиран през целия период на Прехода. И в този контекст върши работа и на свои, и на чужди. Налага се да поясня. Цели 30 години не посочихме и не разследвахме инициаторите и машите за провеждане на възродителния процес. Честванията, които правехме на определени дати баха за поддържане на заблудата у вас, че работим виновните да получат заслуженото. Сигурно помните, че „А. Доган“ и главният прокурор по време на възродителния процес Васил Мръчков едновременно бяхме удостоени с орден „Стара планина“ от президента Георги Първанов-Гоце. Вярно, че аз се отказах, но това стана след връчването… После пък получих наградата „Стамболов“ за лидерски заслуги, която… Абе дадоха ми я, защото гледат да са добре с мен.

От гледна точка на Съдбата, няма нужда „А. Доган“ да се връща в политиката. Най-значимото ми творение в живота е „Движение за права и свободи“, двореца в Росенец, ТЕЦ „Варна“, сараите в „Бояна“, банкови сметки в чужбина, фирми с подставени лица и пр. ДПС Ви принадлежи във времето. Всичко останало си е само мое.

Прощавайте за откровението, но така стоят нещата. Имам още много грехове към вас и българската държава, но за тях, докато главен прокурор е Иван, няма да става дума.

Ако искате да ме зарадвате, покажете на света какво представлява ДПС на предстоящите парламентарни избори. По този начин аз ще продължа да съм един от най-богатите в България и недосегаем за закона. Вие пък ще продължите да бъдете основният ми инструмент за влияние на властта.

С обич и доверие,
Винаги Ваш: А. Д.!“

П.П. „Наистина може да уважавате човек, ако не знаете достатъчно за него“.

„Бих попитал: Защо ти, дявол да го вземе, не се отнасяш с уважение към хората?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *