Опровержение чрез потвърждение: как ГЕРБ призна за съглашението с ДПС

И все пак истината излиза (и официално) наяве. Бойко Борисов поиска оставките на трима министри – Горанов, Маринов и Караниколов, за да се опровергаят “внушенията, че са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски”. Това искане е било отправено от областните координатори на ГЕРБ и Борисов се е вслушал в него (макар че формалното отстраняване на министрите бе отложено за след вота на недоверие).

Така или иначе случаят ще влезе в учебниците по политически ПР като опит за опровергаване на “внушения” чрез потвърждаването им. Ако съдържанието на внушенията е невярно, защо уволняват хора заради него: това не е ли подлост? Ако пък са истина, защо ще се “опровергават”? Забъркани в тази дилема, ГЕРБ сътвориха оксиморона “внушена истина, която трябва да се опровергае”.

“Внушенията” за съглашение с ДПС

Катарзисът по тази линия продължи с потвърждаването на истинността на друго “внушение”: че студеният резерв на Доган му е бил даден като специален държавен подарък за поддръжката на правителството и етническия мир. За да се “опровергае” внушението, подаръкът му беше отнет, което обаче не отменя факта, че е бил даден – напротив, потвърждава го.

Трето “внушение”, което се оказа истина, е за нерегламентираните имоти на лидера на ДПС в “Росенец”. Едва след акцията на “Демократична България” в анклава Валери Симеонов се сети за проблемите в него. И се задействаха всякакви служби и прокуратури, за да установят очевидности от рода на това, че не може пристанище да е частен поземлен имот.

Проблемите на ГЕРБ и управляващата коалиция обаче идват от едно по-общо, основно “внушение”. То е, че това управление е в скрито съглашение с ДПС и неговата бизнес империя по следните два пункта за политико-икономически престации:

1. ДПС и империята му получават привилегии под формата на държавни поръчки, студен резерв, охрана от НСО, екстратериториален статус на имотите и т.н.;

2. ДПС дава безрезервна медийна подкрепа на управлението, гласува важни закони и кадрови решения с него и осигурява съдебно-прокурорски чадър за негови членове и особено за премиера, който в последно време е лично ангажиран в поредица от корупционни скандали: къща, шкафчета, пари от Васил Божков и т.н. И до ден днешен тези скандали остават неизяснени и висящи, без да са получили изчерпателно и убедително разследване и разрешение.

Борисов разбира, че това “внушение” е всъщност причината хората да се ядосат и да излязат на улиците. Техните искания може да са разнородни, но едва ли има някой протестиращ, който да не е съгласен с горните две твърдения. Всички действия на премиера от последната седмица са насочени към “опровергаването” именно на тази богата палитра от “внушения”. Уви, по модела “опровержение чрез потвърждение”.

DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *