Около 6 000 гласа е разликата между ИТН и ГЕРБ

Окончателни резултати от изборите в неделя все още няма. Централната избирателна комисия (ЦИК) е публикувала данни при преброени 98.92% от протоколите. По информация на БНР все още не са предадени документите от четири секционни комисии – Русе, Стара Загора, Шумен и Софийска област.

Към момента “Има такъв народ” (ИТН) има минимална преднина пред ГЕРБ. Резултатите сочат, че партията на Слави Трифонов получава 23.91% или 645 129 гласа. За формацията на Бойко Борисов са гласували 639 221 души, което прави 23.69% от вота.

На трето място е БСП с 13,51%. След тях се нареждат “Демократична България”, които взимат 12.56%. Пети са ДПС (10.66%), а на шесто място са “Изправи се! Мутри вън!” (5.03%).

Все още не е ясно кога излязат данните от окончателното преборояване. В понеделник бившият премиер Борисов заподозря изборни измами и попита как така ЦИК е преброила над 98% от протоколите веднага след вота, а часове по-късно не може да изброи останалите 2%. Той посочи и че резултатите на ГЕРБ и ИТН само се разменяли без числата да търпят промяна – в един момент неговата партия имал 23.91% от вота, а след това същата стойност била записана на ИТН.

В понеделник Трифонов предложи състав състав на кабинет с премиер Николай Василев, макар че няма парламентарно мнозинство. Той обясни, че партията му сама е готова да поеме политическата отговорност за управлението на страната. Засега от другите т.нар. протестни партии не коментирали действията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *