НСО не дава на съда записи за насилие на протестите

Националната служба за охрана (НСО) отказва да предостави записите от охранителните камери на Министерския съвет, които са заснели полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото. Това обяви в социалните мрежи адвокат Николай Хаджигенов, който представлява в съда бити от органите на реда протестиращи в нощта на 10 срещу 11 юли.

„Два състава на Софийския районен съд са поискали от директора на НСО да предостави копие от записите с двете камери, които се намират зад колоните. По едното дело има отговор, че няма да ги предоставят“, твърди Хаджигенов. На него службата също е отказала с аргумента, че „няма правно основание“. Копие от записите обаче е предоставено на СДВР, твърди адвокатът.

Хаджигенов обвини НСО, че става съучастник и извършва престъпление срещу правосъдието. Той заподозря, че записите на полицейско насилие ще бъдат унищожени или повредени. Припомняме, че в началото на протестите няколко души стигнаха до болница с тежки наранявания, а в социалните мрежи се появиха кадри как униформени ги бият жестоко зад колоните на Министерския съвет. МВР обяви, че няма полицейско насилие, но все пак наказа няколко служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *