НОЩ: Избягвайте пътуване до Търговище и Благоевград

Легловата база е запълнена на 19%, но все още имаме достатъчно капацитет на национално ниво, обяви здравният министър

За да спечелим тази битка ни трябват разум, интелект, дисциплина, но в момента има разколебаване, особено в дисциплината“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг тази сутрин. „Покачва се броят на новозаболелите, ако има хубава тенденция, то е, че все още здравната система разполага с достатъчно капацитет на национално ниво. Но ако се задълбочим и разгледаме нещата по области, ще видим, че почваме да чувстваме затруднения“, коментира той.

Министърът призова да се избягват пътувания до Благоевград и Търговище, тъй като там има вече над 120 заразени на 100 000 души население и трябва да се положат усилия за ограничаване на разпространението на заразата. Само три области са в сравнително спокойна ситуация с COVID-19 – Видин, Ловеч и Плевен. Между 60 и 120 на 100 000 са случаите в Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София-град, Стара Загора и Ямбол, като те се смятат в оранжева зона на разпространение.

Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките такива, каквито са разписани, каза Ангелов. „Най-важната мярка е носенето на маски на закрито, следващото е проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция и, разбира се, дисциплина“, коментира той. За пореден път министърът обяви, че ще се засили контролът, въпреки че такъв въобще не се забелязва в последните седмици. Сега ще има ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи хора – търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове. Всички следим със загриженост какво се случва със социалните мрежи, снимките на млади хора в нощните заведения, коментира Ангелов.

„Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво, те важат за всички български граждани и институции“, обяви здравният министър на повторен въпрос какво ще правят властите с нощните заведения, в които масово се пренебрегват мерките. Проф. Ангелов не е прав – мерките и контролът не важат за премиера Бойко Борисов, който не беше глобен за това, че не носи маска в църква и продължава да демонстрира пълно пренебрежение към ограниченията. Колкото и да са изморени колегите от РЗИ-тата, те ще продължат да работят и нощем, за да проверяват къде не се спазват мерките, увери Ангелов.

Оттук нататък мерките ще бъдат регионални и таргетни, напомни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на един от многото въпроси няма ли да се въведат допълнителни мерки. Той даде за пример Търговище, където се предприемат локални мерки, а обяви, че днес регионални мерки трябва да обяви и Благоевград.

Броят легла, които имаме на национално ниво за лечение на леки случаи, са 7307, а за интензивни грижи – 1108. Към днешна дата имаме 19% заетост на леглата за леки случаи и 6% – на леглата за интензивно лечение, обяви здравният министър. Преди седмица заетостта на болничната база беше 14-15%. Към настоящия момент няма необходимост да променяме организацията и да обособяваме специални болници за лечение на COVID-19, коментира Ангелов. Броят на леглата в „Пирогов“ и „Александровска“ в София обаче ще се увеличи с 20, съобщи той. По отношение на участието на частните болници министърът каза, че картината е различна – в Пловдив например частните лечебни заведе. ния много активно участват в приема на заразени

Има известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат, но това не се отразява на броя на хоспитализациите и на смъртните случаи. България е на четвърто място по ръст на случаите за последните 14 дни, радостно е, че не сме на първо място, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В общата картина на разпространението в Европа запазваме мястото си и има доста държави с повече случаи на 100 000 души от нас. За последните 14 дни у нас има 74.7 заразени на 100 000, което е в пъти повече отколкото беше през лятото, но пък на фона на другите европейски страни не е толкова високо – в Чехия броят на заразените е 581.3 на 100 000, в Белгия е 469.5 на 100 000, в Нидерландия е 412.2 на 100 000, във Франция е 307.1 на 100 000. Пред България по случаи са общо 22 държави от 31 държави, които следи Европейският център в ЕС/Европейска икономическа зона и Великобритания.

Смъртността расте, но по-бавно от заболеваемостта, посочи Кунчев. У нас за последните 2 седмици има 1.6 смъртни случая на 100 000, колкото във Франция и Полша. Повече са в Чехия – 4.4, Румъния – 3.8, Испания – 3.4, Унгария – 2.6, Малта – 2.

Липсва публична статистика къде стоим ние в Европа по брой направени тестове на 100 000 души. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията не счита за обективна информация, получена при по-малко от 300 теста на 100 000, посочи главният здравен инспектор. Ние правим 440 на 100 000 и според Кунчев това не е малко.

ДЕЙСТВИЯ ПО МЕСТА

Заради усложнената ситуация в региона от понеделник в Разлог се затваря пазара на открито за промишлени стоки. Мярката се предприема до второ нареждане, засега изключение се предвижда само за селскостопанските стоки. Днес по обед ще заседава и кризисния съвет в община Благовград, за да се предприемат действия. В Пловдив също ще има заседание. В областната болница на Хасково започна оборудване на ново отделение, защото инфекциозното е запълнено изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *