„Нотариусите“ и „джуджетата“ все още държат заложници във властта

Банката с компромати, с която се създават зависимости на хората във властта, не е свършила и схемата ще пребъде

Преди няколко дни четири магистратски сдружения в Европа поискаха проверка на България заради „системния тормоз“ на бившия шеф на Върховния касационен съд. Като съпруга на Лозан Панов нося този кръст от 2017 г., смятам, с достойнство, и не за сметка на независимостта му като висш магистрат. Не считам за проява на достойнство, когато тормозените тръгнат да се унижават публично с оправдания от типа – „ама аз не съм такава жена“. Използвам легитимния ред, за да защитавам правата и законните ми интереси, по който добре опознах мерзостите както на администрацията на „нотариусите“ и „джуджетата“, така и на тяхното правосъдие.

Всъщност истинската причината да седна и да напиша този текст е опасността да се препънем в същия камък, в който мнозина се препънаха през 2009 г. Благодарение на „свободата“ на словото у нас, медиите ни не са в състояние да изпълняват най-важната си задача – да възпитават политиците. А в крайна сметка каквито политици си отгледаме, такива и ще ни управляват.

Преди да изложа аргументите си по същество, за непосветените ще отбележа, че по време на управлението на ГЕРБ бизнесът ми беше унищожен и вярвам, че този факт ще е достатъчен, за да бъдат възприети следващите редове без съмнения в тяхната обективност и без упреци, че обслужвам ГЕРБ, изобличавайки техен опонент в злободневен конфликт.

Приликите между ГЕРБ и ПП-ДБ

Ще припомня, че правителството на ГЕРБ дойде на власт, кредитирано с огромно обществено доверие и медийна подкрепа, за да ни избави от корупцията на Тройната коалиция. Преди два дни гледах телевизионно интервю на зам. председателя на парламентарна група на „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Владислав Панев. В интервюто си г-н Панев твърди следното: „Факт е, че доколкото контролът над финансите на държавата, на бюджета,  не е в ръцете на управлявалите допреди три години, доколкото все пак има някакви промени в част от регулаторите – в БНБ например, мисля, че промените се случват. Сега картинката е много различна отколкото преди 2020г.  когато бяха големите протести. Не чуваме за рекет над фирми. Нотариусът, надяваме се да е в миналото практиката със „Седемте джуджета“ и т.н. Мисля, че ситуацията, средата в България е по-добра.“

Действително ли картинката е различна?

Неволната, предполагам, грешка на г-н Панев да изброи джуджетата до седем е вярна, тъй като осмото не е в миналото, а в реално време се грижи да замете следите, за да може мрежата за рекет и шантаж на висши представители на държавната власт, да остане непокътната. Опасявам се, че банката с компромати, с която се създават зависимости на хората във властта, е в настоящето, чадърът в съдебната власт е все така непокътнат, а схемата ще пребъде.

Зависими хора не могат да упражняват независимо своите правомощия

В тази връзка, на 10.11.2021 г., в свое публично изявление кандидатът за президент Лозан Панов заяви, че едно от първите действия на служебното правителство било да смени директора на най-голямата „бухалка“ на Борисов – Националната агенция по приходите. „От биографията на новия шеф – г-н Румен Спецов, научих, че в миналото е бил данъчен инспектор, занимавал се е при това с „особени случаи“. След това обаче си тръгнал от агенцията и от мастит данъчен се превърнал в пълен лаик, пък взел, че си купил и фирма с огромни задължения по ДДС. Вместо да уведоми прокуратурата, г-н Спецов намерил клошар, на когото продал дружеството, и така се спасил и излязъл от злощастната сделка чист като сълза, за да се върне преди няколко месеца на бял кон в приходната ни администрация. По стар прокурорски обичай г-н Гешев „изпра“ и г-н Спецов, от което става ясно, че момчетата са успели някак да се разберат. Същият г-н Спецов поиска среща с мен, за да ме уведоми, че ще обжалва решенията на съда по ревизионните ни актове със съпругата ми и терорът върху семейството ми ще продължи. Очевидно го бяха изпратили, за да ме обработи и да стана по-сговорчив с „промяната“. Защото до този момент стоях настрани и не давах признаци, че я подкрепям. В една нормална правова държава г-н Спецов отдавна щеше да е изправен в съдебна зала като обвиняем, но ние не сме такава, а аз се борих през всичките тези години за промяна, а не за подмяна.“

Липсата на кооперативност  от страна на Лозан Панов

намери отражение в следващите действия на Румен Спецов.

Спечелихме със съпруга ми всички дела, които г-н Спецов обжалва във ВАС, макар и в сблъсък, който не остана скрит за медиите, с правосъдието на „нотариуси“ и „джуджета“ (сагата с НАП започна през 2018 г., а последното дело приключи на последна инстанция през април 2023 г.) Фактическото положение след победите в съдебна зала е, че вестникът, който имаше 30-годишна история, благодарение на НАП преди две години спря да излиза, аз самата останах безработна, а г-н Спецов започна в средата на миналата година нова ревизия на мъртвия вече вестник.

Всичко изброено до тук и в контекста на публично известните факти и обстоятелства от биографията на г-н Спецов, ми дава основание да смятам, че от самото начало, благодарение на греховете си, изпълнителният директор на НАП е станал заложник на правосъдието на „нотариусите“ и „джуджетата“. Ако може да се вярва на бившия председател на ВКС Лозан Панов, преди време той публично заяви, че проблемът в съдебната система е в това, че тя е дадена на концесия на ДПС и това го е направил г-н Бойко Борисов.

Бих добавила, че грехът по принцип е лепкав, а всичко изброено по-горе не е индикация, че ПП-ДБ са се поучили от грешките на ГЕРБ. Пример за това е не само историята с г-н Спецов.

Нов по-пресен пример е смяната по върховете на Агенция „Митници“,

която вицепремиерът и финансов министър Асен Василев наскоро направи. От 20.02.2024 г. Агенцията се оглавява от Петя Банкова, възпитаник на Академията на МВР, ЮЗУ Благоевград и УНИБИТ.

Миналата година, по време на конфликта между Иван Гешев и  заместника му Борислав Сарафов, в интервю за БНР г-н Сарафов обяви, че в Съдебната палата има звено за външно наблюдение, което се ръководи от бившия директор на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР Стефан Банков, уволнен през 2021 г. заради нарушаване на Етичния кодекс на МВР. Той добави, че звеното провежда незаконно следене, наблюдение и записване на политически, икономически и вътрешни опоненти. Г-н Банков е брат на новия шеф на Агенция „Митници“  Петя Банкова. Според следователя Бойко Атанасов, Банков работи като прокурорски помощник, лично с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който оглавява новосъздадения Девети отдел във ВКП. Благодарение на упоритата работа на колегите от  bird.bg, разбираме, че вицепремиерът Василев също има известни проблеми с правосъдието.

Като причина за промените в ръководството на Агенция „Митници“, финансовият министър изтъкна намерението си да слее институцията с НАП. Интересен детайл е, че г-н Василев бе поздравен за начинанието лично от подуправителя на БНБ Петър Чобанов.  „Аз лансирах идеята като финансов министър“, потвърди пред български журналисти г-н Чобанов, който по това време е в Брюксел. Петър Чобанов е депутат от ДПС в пет парламента. Министър е на финансите през 2013-2014 в правителството на Пламен Орешарски. На 29.05.2013 г. г-н Чобанов е избран за министър на финансите, а две седмици по-късно- на 14.06.2013 г., по предложение на премиера Орешарски за председател на ДАНС е избран Делян Пеевски, макар и за един ден. Следват протестите и всичко, на което ставаме свидетели, включително  и към днешна дата.

Елисавета Панова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *