Нови мерки срещу Covid-19 се въвеждат у нас от следващата седмица

Болниците ще се справят с до 7000 болни, но няма лекари и сестри

 

Още следващата седмица ще бъдат въведени нови мерки за ограничаване разпространението на коронавирус у нас. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ.

Причината е увеличаващият се брой на заболелите през последните седмици. В по-голямата част от страната броят на заболелите вече е над 100 души на 100 000 население на база на 14-дневната заболеваемост и преминаването на 2000 души настанени в лечебни заведения.

Първата мярка, която ще бъде въведена е ограничаване на броя на посетителите в закрити помещения на 30 на сто. В момента те се ползват с капацитет от 50 на сто, посочи Стойчо Кацаров. Мярката ще засегне заведения, барове, ресторанти, кина, театри, музеи.

Здравният министър посочи, че за да издаде заповедта за въвеждането на нови ограничителни мерки е необходимо да получи доклад от главния здравен инспектор.

Стойчо Кацаров допусна, че е възможно да бъдат въведени и нови ограничителни мерки свързани с влизането в България с цел ограничаване на заразата.

Здравният министър призова кметовете на големите общини за по-строг контрол в носенето на маски в обществения транспорт.

Той приветства въвеждането на местни, регионални мерки от кметовете и областните управители, тъй като заболеваемостта в страната е различна. Най-голяма към момента е по морето, където на практика не се спазват никакви мерки.

Стойчо Кацаров обясни още, че амбицията на правителството е въвеждането на новите ограничителни мерки да е обвързано с пускането на програмите за подпомагането на бизнесите, които ще бъдат засегнати от тях. Именно за това е изключително важно да бъде приета от Народното събпрание актуализацията на бюджета, каза здравният министър.

Болниците ще се справят с до 7000 болни, но няма лекари и сестри

Междувременно здравният главен инспектор доц. Ангел Кунчев каза пред БНТ, че страната вече е в разгара на четвъртата Covid вълна. Според него болниците ще се справят с до 6000 – 7000 души, макар и доста трудно.

„Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че сега сме във възходящото рамо на пандемията. „Дали ще достигнем върха в края на август или началото на септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година, каза главният здравен инспектор.

Той посочи, че въвеждането на нови мерки за ограничаване на заразата е обвързано с разработения от Министерския съвет план. Те ще бъдат въведени на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси, посочи доц. Кунчев.

Той припомни, че определящо е поведението на хората, а ключовото – доколко се спазват противоепидемичните мерки. Ангел Кунчев каза,  че вече има доста случаи на деца, които се връщат заразени от море.

„В хотелите всичко трябва да е както сме предписали. Децата контактуват и ако има един носител, той бързо разпространява заболяването. Доколко ще се опазим основно зависи от нашето поведение, а не от това къде ходим и какво заведение посещаваме“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че към момента най-висока е заболяемостта в е групата 20 – 40 години. „Делта“ вариантът смъкна значително възрастта на заболелите. Ако трябва нещо да променим в сравнение с предишните вълни, то е да осигурим по-голям капацитет на здравната система за приемане на тежки случаи при деца“, добави той.

Като тежест този „Делта“ вариант като че ли е малко по-лек от другите, но това няма да се усети, защото засяга много повече хора“, смята доц. Кунчев.

Според него, най-добре е да има добре професионално направена комуникационна кампания за ваксиниране.„Трябва да имаме присъствие постоянно в социалните мрежи и таргетирани послания към отделните групи“, смята главният държавен здравен инспектор.

Настанените в болници вече са над 2000

Новите случаи на коронавирус у нас са 1387 при направени 20 072 тестаза изминалото денонощие. Така положителните проби вече са над 6.9 на сто от всички, показват даннитеот Единния информационен портал.

Най-много нови случаи са регистрирани в София – 255, следват Пловдив – 165, Бургас – 117, Варна – 110. Най-малко са във Видин – 3 нови случая на коронавирус. С това броят на потвърдените случаи на коронавирус в България от началото на пандемията достига  437 327, от които 18 119 са активни.

Увеличава се броят на приетите в болници и те вече достигат 2001 души. От тях 174 са в интензивно отделение. За изминалото денонощие са излекувани 235 болни, с което общият им брой достигна 400 797от началото на пандемията.

Загубилите битката с болестта са 16 души, с което броят на жертвите достигна общо 18 411. За последните 24 часа са поставени нови 12 807 дози с ваксина. Така общо в страната са поставени 2 188 957 дози от ваксини срещу Covid-19. От тях с втора доза са 1 094 904 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *