ДБ и ИБГНИ стартират разговори за третия мандат

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов ги парира – „ние вече сме опозиция“

Въпреки че шансовете за разбирателство между политическите играчи и съставяне на редовен кабинет с третия мандат да намаляват с всеки изминал ден, две от партиите – „Изправи се БГ. Ние идваме!“ и „Демократична България“ не се отказват и идната седмица ще организират разговори. Това стана ясно от изявления на Мая Манолова (ИБГНИ) и Христо Иванов (ДБ) в кулоарите на парламента днес. Нагласите са преговорите да се проведат в парламента. Манолова обясни, че ще преговарят с всички без ГЕРБ и ДПС. Вчера обаче адв. Николай Хаджигенов допусна, че в консултациите по третия мандат може да се включи и движението.

„Ще обсъдим в групата дали ние да сме инициатори на тези разговори“, коментира от своя страна Христо Иванов. Мая Манолова пък гарантира, че ИБГНИ ще даде подкрепата си, дори да не е организатор на преговорите.

Според нея президентът Румен Радев нямало да бърза с връчването на втория мандат, тъй като не е обвързан със законов срок и така ще може да се даде достатъчно време за актуализацията на бюджета в парламента.

„За нас няма значение на кого ще бъде даден третият мандат. Приемаме това даже като технически въпрос. Отговорността трябва да е по-висока от партийния егоизъм кой да вземе мандата“, добави Манолова.

Според нея следващото редовно правителство трябва да е поне до пролетта и да е без партийни фигури, а предложените за министри да се ползват с доверие от гражданите. Трябва да се направи и всичко възможно и най-голямата парламентарна група ИТН да се включи в разговорите. От формацията на Трифонов обаче твърдо декларират, че няма да преговарят и няма да подкрепят правителство с третия мандат.

Правим това, което сме казали – предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция. Кое е неясно?“, потвърди зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, след като снощи това първи обяви лидерът Слави Трифонов.

„Разговори трябва да има, ако изобщо имаме надежда разумът да надделее“, коментира и лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов също в кулоарите на НС. Според него разумът трябва да надделее, защото в противен случай страната се тласка към нови избори, което, според ДБ, не е разумно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *