Новата Еврокомисия започна с фалстарт

Правната комисия в ЕП отхвърли двама от кандидатите за еврокомисари заради очевиден конфликт на интереси

Новата ЕК започна с фалстарт, след като вчера Комисията по правни въпроси в ЕП отхвърли кандидатурите за еврокомисари на Румъния и Унгария заради потенциален конфликт на интереси, съобщиха информационните агенции. Това означава, че Рована Плумб и Ласло Трочани няма да се явят на изслушванията пред ресорните комисии в ЕП, които трябва да одобрят предложението от избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен. Плумб трябваше да отговаря за ресор „Транспорт“, а Трочани – за „Съседство и разширяване“. Изслушванията на всички номинирани за еврокомисари започват следващата седмица в Брюксел.

„Процедурата за изслушването на двамата кандидати засега е отменена, което обаче не означава, че те непременно ще бъдат заменени“, обясни говорителката на настоящата ЕК Мина Андреева, цитирана от електронното издание „Политико“. Решението за това, което предстои, трябва да се вземе от ЕП в координация с Фон дер Лайен. Одобрението от правната комисия на ЕП е предварително условие за последващите изслушвания на кандидатите. Ако не получат зелена светлина от нея, правилата на ЕС предвиждат процедурата да бъде прекъсната и председателят на ЕП да проведе консултации с избраната за шеф на следващата ЕК.

Подадените декларации за финансови интереси от Рована Плумб и Ласло Трочани предизвикаха съмнения у членовете на правната комисия в ЕП. Те извикаха двамата кандидати за допълнителни уточнения, но отговорите очевидно не са ги удовлетворили. В документите, подадени от румънката пред ЕП и в родината й, са констатирани сериозни противоречия. У дома тя декларира заеми на стойност от 1 млн. евро, но не и в декларацията, депозирана в ЕП. Унгарецът обявил пред евроинституцията, че е продал дяловете си в юридическа кантора, която създава през 1991 г., а в декларацията, подадена пред властите в Будапеща, все още е собственик. Кантората на Трочани, който доскоро беше министър на правосъдието, работи с обществени поръчки.

„Има очевиден конфликт на интереси, те не могат да отговарят за ресорите, което са им възложени “, обясни евродепутатката Манон Обри от Комисията по правни въпроси, цитирана от „Политико“. На закритото заседание на комисията 15 членове са гласували за отхвърлянето на Плумб, 6-има са я подкрепили. Кандидатурата на Трочани е блокирана от 11 гласа срещу 9 в негова подкрепа. Останалите 24-ма номинирани получиха зелена светлина да продължат процедурата по утвърждаването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *