Новак Джокович също е заразен с коронавирус

Най-добрият тенисист в света Новак Джокович е дал положителна проба за COVID-19. Сърбинът се изследва за коронавирус едва седмица след като стана ясно, че е бил контактен на заразен свой сънародник професионален баскетболист. Същевременно 33-годишният белградчанин организира и участва във верига демонстративни турнири по тенис „Адриа тур“ – първо в сръбската столица по-миналия уикенд (13-14 юни), после и миналата събота и неделя (20-21 юни) в Задар (Хър).

Джокович е шестият участник в балканското тенис турне, който се оказва носител на инфекцията. Първият официално потвърден заразен беше българският топтенисист Григор Димитров, напуснал по спешност надпреварата в Хърватия в събота. В понеделник с положителни резултати бяха установени хърватският тенисист Борна Чорич, личният треньор на българина Кристиан Гро, кондиционният треньор на Григор – Алгис Христов и един от треньорите на Джокович – Марко Паники. Днес пък стана ясно, че заразен е и сръбският тенисист Виктор Троицки.

В социалните медии Джокович публикува изявление, в което съобщи, че положителен тест за COVID-19 има и съпругата му Йелена. Резултатите на двете им деца – Стефан и Тара, обаче са отрицателни.

„В момента, в който се прибрахме в Белград, бяхме тествани. Моят резултат е положителен, както и на Йелена, докато тези на децата ни са отрицателни – написа сърбинът в „Инстаграм“. – Всичко, което направихме в последния месец, беше с чисто сърце и искрени намерения. Нашият турнир имаше за цел да обедини и да изпрати съобщение за солидарност и съчувствие в региона. Турът трябваше да помогне на утвърдените и изгряващите играчи от Югоизточна Европа да получат достъп до състезателен тенис в момент, когато професионалните вериги са в застой заради ситуацията с COVID-19. Организирахме турнира в момент, когато вирусът беше отслабнал, и вярвахме, че условията за провеждането му са налице. За съжаление този вирус още е тук и това е една нова реалност, с която ние още свикваме да живеем. Изключително съжалявам за всеки един случай на инфекция. Надявам се, че здравословното състояние на никого няма да се влоши и всички ще се оправят. Ще бъда в самоизолация през следващите 14 дни и ще повторя теста след пет дни.“

Тази сутрин мениджърът на Григор Димитров – Георги Стоименов, призна, че 29-годишният хасковлия и хората от екипа му не са били достатъчно дисциплинирани и са пренебрегнали някои от предписанията за борба с коронавируса. Също така той увери, че спортистът вече се чувства добре и не проявява нови симптоми след положителния тест за COVID-19.

„Доста е чувствителна темата – посочи Стоименов пред bTV. – Ако някой твой близък тръгне към теб да те поздравява топло, а ти да си сложиш маската и да кажеш: „Не. Аз съм различен и няма да го правя“. Всеки от нас е допуснал грешка. Били сме не толкова дисциплинирани, колкото е трябвало. Ние бяхме непрекъснато с хората и може би само 20% имат вирус. Всички хора около Григор са с негативни тестове. Не знам какви са правилата за разпространение на този вирус. Аз прекарах доста време с него и се оказа, че съм с отрицателен резултат.“

Положителни проби за коронавирус имат треньорът на Димитров – Кристиан Гро, физиотерапевтът му Алгис Христов, последният му съперник Борна Чорич и един от треньорите на Новак Джокович.

По-миналия уикенд Григор участва на първия турнир от демонстративната верига „Адриа тур“ в Белград, организирана от световния №1, след което се прибра за два дни в родния си град Хасково, където проведе тренировка и се снима с местни деца. Оттам тенисистът пое към Задар за участие във втората надпревара от балканското турне, но след само един изигран мач българинът се почувства зле и се прибра в Монте Карло, където живее от години.

„Григор е добре. Възстановява се постепенно – разказа Стоименов. – Вчера вече нямаше никакви симптоми от тези, които имаше преди това. Чувстваше се леко отпаднал, но с времето все повече се подобрява. Когато се прибра в Монако, не се чувстваше добре и му направиха пълни тестове. Той всъщност не е правил специализирани тестове за COVID-19. Направил си е пълни тестове на цялото тяло и тогава се разбира, че има този вирус в себе си. Естествено, след това му правят скенер на белите дробове и за наша радост са абсолютно чисти. Мисля, че Григор ще бъде добре. Всички останало при него от здравословна гледна точка е много добре. Нямаме притеснения. Това са здрави момчета, със здрави тела, едни от най-здравите в света, така че се надявам да се възстанови бързо.“

Мениджърът на Димитров разкри подробности и за неговото състояние в събота, когато видимо не беше в кондиция по време на мача срещу Чорич. След края му българинът не се здрависа нито с хърватския си съперник, нито със съдията на стола, а само им подаде юмрука си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *