Нинова се вихри в парламента: Г-н Донев, вършете си работата и не ни давайте акъл!

Не виждам „Промяната“ да сте около трибуната, за да принудите премиерът да внесе бюджет, иронизира соцлидерката

 

Гневно изказване, отправено към служебния кабинет, направи соцлидерката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод удължаването на стария бюджет и нежеланието на правителството да внесе нов за 2023-а.

Вие не можете да поставяте условия на НС и депутатите, които и да са те, и в което и да е Народно събрание, тросна се соцлидерката на служебния премиер Гълъб Донев. Вършете си работата, не ни давайте акъл и не нарушавайте законите в страната, сряза го тя.

Не виждам от „Промяната“ да сте тук и да окупирате трибуната, за да принудите Гълъб Донев да внесе бюджет, иронизира доскорошните си партньори Нинова.

Тя се зае да срива „опорките“ на служебния кабинет, с които се оправдава, за да няма нов бюджет.

„Казвате – не можем да правим дългосрочни политики – на пенсии, майчинство, детски надбавки. А можете да финансирате закупуване на самолети през 2030-а. Тя по-близка ли е от 2023-а?“, попита риторично шефката на БСП.

Да увеличим заплатите на 500 000 работещи бедни. Вчера сте спрели 20 милиона за хеликоптери за спасяване на здраве, а сте готови да преведете за самолетите. Пада ви и тая опорка. Правите дългосрочни политики, но в зависимост от интересите, натърти Нинова.

Тя обори и твърденията, че между първо и второ четене промени не можело да има. Не е вярно, подчерта лидерът на БСП.

Защо да не направим промени в социалното осигуряване и да повишим майчинството за 2 години? Защо да не предложим 850 лв. минимална работна заплата между първо и второ четене, попита риторично Нинова.

Нека решим как да осигурим икономиката и държавата през зимата.

Като искате социална политика, къде ви е минималната работна заплата? Къде са ви понятията енергийната бедност и енергийно бедни? А безплатните учебници за децата, къде са ви? Не можа само на думи да говорите за социална политика, а да няма нищо. Ние от БСП внесохме 11 социални закони, изброи Нинова.

И призова: „Да се обединим около разумна решение – имаме голяма задача – да отдвърнем на предизвикателството,че НС е мястото, където се взимат решения. От нас зависи дали ще продължим или ще сме в улея на парламентарната демокрация и идване на нещо друго, заключи Нинова.

Вместо да се обединим и Гълъб Донев да внесе бюджета, както е по закон, депутатите ви в комисията подкрепиха удължаването. И така даваме изход да не се спази закона, контрира я Настимир Ананиев.

И попита защо се обръща към „Промяната“, а не към ДПС и ГЕРБ, с които гласуват заедно.

Знаем ви тия мантри за хартиената коалиция, сряза и него Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *