Нинова: Ние се изправихме с 1 лв. субсидия срещу милионите на властта

Корнелия Нинова – лидер на БСП, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: При нас е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Добро утро, г-жо Нинова.
Корнелия Нинова: Добро утро.
Водещ: Как сте?
Корнелия Нинова: Добре, благодаря.
Водещ: Тежки ли бяха тези избори за БСП?
Корнелия Нинова: Трудни.
Водещ: А успешни ли бяха? Как ги отчитате за вас, направихте ли си ваш анализ?
Корнелия Нинова: Добре конкретни програми за всяка община, силни кандидати, много динамична и енергична кампания с хиляди срещи. Добър резултат.
Водещ: Ако 2015 година областните градове за БСП бяха нула, сега вече отчитате ръст – 4 са, нали така? Четири области успяхте да вземете вие.
Корнелия Нинова: Да, четири и петата Шумен – на кантар със 77 гласа по-малко за нас при около 400 невалидни бюлетини.
Водещ: Ще има ли допълнително броене на гласовете? Разбрах, че искате такова.
Корнелия Нинова: Да, там ще искаме. И вероятно може да е и петата област за нас.
Водещ: Добре. Ето, казвате много недействителни бюлетини, но и много обаче обвинения имаше като че ли на тези избори. В предишните два избора купуването на гласове беше оставено като че ли в ъгъла. Сега обаче се акцентира много върху тази тема. Изкуствено ли се създаде отново този проблем, който си съществува така или иначе?
Корнелия Нинова: Не, вероятно с натрупването на няколко избори с такива проблеми вече се натрупа достатъчно критична маса. Това може би е едната причина. Другата, че този път беше много крайно, много агресивно, много арогантно, много открито без притеснение, че това е престъпление. Затова и хората, и вие, журналистите, поздравявам ви, показахте много случаи на купен вот, корпоративен, ромските махали. Затова, натрупва се.
Водещ: Само че обвиненията са от партия към партия обикновено. Доказателства имате ли? Винаги това е важното. Когато говорим с анализаторите, те казват: „Всички купуват. Големите партии също купуват“. Някак си всички сте в кюпа, г-жо Нинова.
Корнелия Нинова: Така. Събирането на доказателства не е работа на партиите, това е работа на органите на МВР и на прокуратурата. Нашата работа е да даваме сигналите, а те да проверяват, събират доказателства и да осъждат евентуално извършителите. Било работа на всички партии – значи, за да купуваш гласове, трябва да имаш ресурс. Ресурсът е в управляващата партия. Бизнесът, който се включи активно в тези избори на страната на управляващите, го прави, защото е зависим от тях. Защото поръчките, обществените поръчки зависят от властта. И последно, ние се изправихме с 1 лев субсидия срещу милионите на властта и на бизнеса. С 1 лев субсидия да обвиняваш БСП, че купува гласове е просто не несериозно, това е…
Водещ: Е, те и другите имаха 1 лев, но вашата субсидия си я бяхте изхарчили. Може би това беше причината или по-голямата трудност за БСП. Така ли да разбирам?
Корнелия Нинова: Дори да не сме, с 1 лев субсидия да поддържаш цялата партия и да правиш и такива хубави избори – ние направихме красива кампания, младежка. Имаме над 500 души до 40 години, енергична. И да те обвинят теб, че купуваш гласове, е просто подигравка с истината.
Водещ: Добре. Това е вашият общ анализ. Ще влезем и в детайли след малко и по гладове. Нека да чуем какво каза в нощта на изборите Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Били купени гласове. Сега почваме да казваме, че в Русе, Благоевград – там, където сме паднали, явно са купили гласове, честно ли е към тези, които са спечелили там? Не е честно. Или когато на президентските избори спечели президентът, значи, са честни. Не печелят ли БСП – не са честни. В Пловдив сме трите партии заедно, сиреч, там БСП ги няма. Във Варна ги няма БСП. В най-големите градове тях ги няма. В София ги няма. В София ги бием два пъти като партия. И сега те отидоха там, се примъкват с бившите снахи червени и внуци и на комунистите, и мисля, че се наричат „десница“.
Водещ: Така, в Русе, в Благоевград, където печелите вие, пък и в Перник, ГЕРБ казват, че те не ви обвиняват в купуване на гласове – спечелили сте там, това е резултатите.
Корнелия Нинова: И президентът добави.
Водещ: И за президента, да. Че ако президентът печели, няма проблем с изборите.
Корнелия Нинова: Общото между тези случаи, които той казва, и градовете, които споменахте, е, че се случи вълна. Като се почна с президентските избори, помните колко висока активност имаше, каква вълна стана в цялата страна. Същото стана и в Русе, същото стана в Благоевград – обединение и вълна. Много висока реакция за промяна. Това е причината ние да успяваме в тези случаи. Защото има вълна, има висока активност, има обединение. А не е това, което обяснява г-н премиера – „Щом те печелят, значи има купуване“.
Водещ: Да, той анализът е такъв на това. Ако вие печелите, казвате, че няма проблем с изборите, ако не печелите, тогава казвате.
Корнелия Нинова: Не, не. Ето сега печелим в 4 областни градове и казваме има проблем с изборите. Купуване винаги има. Важно е дали срещу този вот – купен и корпоративен – ще излезе висока избирателна активност. Само това е начинът корпоративният вот да бъде ниско в определянето на победителя.
Водещ: Да, с високата избирателна активност. Няма ви в големите градове – изброи Пловдив, Варна, включително и София.
Корнелия Нинова: Вижте, това мерене на градове и т.н., добре, ще го направим с г-н Борисов, имам по-важни теми за изборите, надявам се да ги обсъдим. Ако подхождам така елементарно, мога да кажа: „Къде сте в Ямбол, г-н Борисов?“ Трета политическа сила от крепост на ГЕРБ. „Къде сте в Благоевград? Ваша досегашна много силна община“. Банско – Икономов беше икона за ГЕРБ – на първи тур нашият кандидат. Но това ли трябва да ни е анализът от изборите – той да казва: „Вас ви няма в Пловдив“, аз да казвам: „Теб те няма в Ямбол“. Това не е сериозно. На следващите избори ще излязат още по-малко хора, ако продължаваме така да си говорим.
Водещ: Това примъкване, присламчване към бившите червени снахи приемате ли го като обвинение за БСП?
Корнелия Нинова: Не, разбира се. Знам къде ги боли – това, че граждански кандидати, надпартийни кандидати събират повече подкрепа извън БСП. Както е Румен Томов в Благоевград. Това ги боли. И затова той играе с тези думи, много елементарно. Негова си работа, да си коментира както иска. Важно е да коментираме сериозните неща за изборите, а те са: ниската избирателна активност, недействителните бюлетини, апатията у хората. Това трябва да седнем всички да го обсъждаме.
Водещ: Това се видя и в големите градове, където беше наистина ниска избирателната активност. Но ето, сега говорим си за надпартийни кандидати или пък независими, такъв беше и Мая Манолова. Специално в София според вас БСП или Мая Манолова загубиха изборите за кмет?
Корнелия Нинова: Ние вървим заедно, защото Мая е кандидатът, който подкрепихме. Дайте да отделим обаче резултатите. За БСП – това, което е за листата, показва двойно увеличение на резултата – от 7 ще имаме 15 общински съветници. Това е партийният вот. Гражданският, който Мая събира, една голяма част от него е подкрепата на БСП, другата е на други партии, на хора, които са безпартийни, но искат промяна в София. Тоест там се акумулира и допълнителна енергия. Това, което аз нося отговорност за БСП – удвояване на резултата в София. Борисов казва: няма ви в София, два пъти ви бия в София. Добре, с какво самочувствие и с какво лице можеш да го кажеш, като кандидатът ти има 60 или 70 хиляди гласа по-малко.
Водещ: Той говори за политическия вот, нали така? Той говори за общинските съветници специално.
Корнелия Нинова: Ами той загуби общински съветници в София, те са му по-малко с трима. С какво самочувствие се изправяш – „аз ги бия в София“? Победата, разликата е 20 хиляди гласа, при абсолютно безапелационна победа на предишни избори. Ами дайте малко по-реалистично и по-скромно да си правим оценките.
Водещ: Добре, но ако сме честни сега, ако Мая Манолова беше победила в София, щяхте ли да кажете „БСП победи ГЕРБ в София“?
Корнелия Нинова: Не, щях да кажа „заедно победихме“. Ние, БСП, Мая и всички, които я подкрепиха – заедно хората, които поискаха промяна, я постигнахме.
Водещ: Вие с Мая Манолова чухте ли се?
Корнелия Нинова: Да, чух се и я поздравих за добрия резултат.
Водещ: Можеше ли да има по-голяма подкрепа, например от страна на БСП към Мая Манолова на балотажа. Направихте ли анализ каква част от вашите избиратели са гласували за нея?
Корнелия Нинова: В момента се изчислява това. Винаги би могло да бъде и по-добре. Разбира се, че сигурно може и повече. Но в момента правим анализа колко от БСП е нейната подкрепа на балотажа.
Водещ: Тъй като в Русе печелите с ваш си кандидат, смятате ли, че ако бяхте издигнали Мая Манолова през БСП, щяхте да получите много по-голям, много по-консолидиран вот за нея?
Корнелия Нинова: Е, не мога да гадая сега. Пък и желанието на Мая беше да бъде граждански кандидат.
Водещ: Това е било конкретното нейно желание, но обвиненията винаги са, че това не е честна игра. Ето, БСП получава субсидия, макар и 1 лев, но не излиза със свои собствени играчи.
Корнелия Нинова: Защо да не е честна? Излизаш и казваш – подкрепяме този кандидат. Не го подкрепяш задкулисно, не правиш някакви договорки, подписваш с него ясна платформа за бъдещо управление в Общинския съвет черно на бяло.
Водещ: Който обаче си остава независим. И когато той губи, губи той, не губи може би партията. Аз затова ви питам кой губи – БСП, Мая?
Корнелия Нинова: Всички губим. Всички, които сме я подкрепяли, били с нея. Това е. Сигурно някой човек егоцентрик, политик-егоцентрик ще се скрие зад такова нещо, за да си спасява кожата. При нас няма такова нещо. Правим обективен анализ и си казваме оценката.
Водещ: Какво друго си казахте, освен че се поздравихте? Каква ще е съдбата на Мая Манолова оттук нататък?
Корнелия Нинова: Не сме разговаряли за нейните планове.
Водещ: Смятате ли, че тя може да събере политически проект или може да се завърне в редиците на БСП?
Корнелия Нинова: Не мога да гадая. Каквото реши, това си е неин избор. Пожелавам й успех, каквото и да реши да прави.
Водещ: Защото анализът на хората, които са си тръгнали от БСП, показва, че за тях поне не гласуват толкова много хора, колкото продължават да гласуват за левицата. Такъв е примерът с Георги Първанов, с Татяна Дончева. Затова питаме сега дали виждате в нейните действия и думите й в нощта на вота на балотажа подобни стъпки, които тя може би ще предприеме?
Корнелия Нинова: Предпочитам да коментирам по действия, а не по думи. Така че ще изчакаме да видим какво ще направи и тогава ме поканете и ще говорим.
Водещ: И още от думите на господин Борисов. Той каза, че са спрели в София червено-синята мъгла, защото за Мая Манолова гласуваха много хора от т. нар. градска десница. Как приемате това обединение?
Корнелия Нинова: Че го е яд. Яд го е, че се обединиха хора срещу модела му на управление в София и в България. И лепи етикети. Просто напоследък изпуска си нервите, говори обиди персонално към хора. Така не се прави политика. Това показва страх, безсилие и яд. Дайте аргументи, господин Борисов.
Водещ: Ето, господин Борисов каза, че Мая Манолова е била социален експеримент и че за нея са гласували либерални анархисти. Вчера го сподели тук при нас в студиото. Смятате ли, че е така?
Корнелия Нинова: Нали не ме виждате като коментатор, който сте поканили да коментира Борисов, Горанов, Томислав Дончев, някой друг има ли?
Водещ: Аз със сигурност не…
Корнелия Нинова: Хайде да си говорим за нещо съществено в държавата, а не да коментирам тези хора.
Водещ: Ами ето, за вашите победи. ГЕРБ казаха, че са загубили там, където не са спечелили, където не са победили. Къде победи БСП и защо според вас? Какъв е анализът ви за Русе например или за Перник?
Корнелия Нинова: Победихме в 62 общини, 4 от които големи областни градове. Анализът, започнах го в началото, на какво се дължи това? „Визия за България“ – това е една програма за управление на страната, за различно управление след прехода, прерасна в програма за всяка община конкретно. Първи плюс на БСП – успяхме да отидем при хората и да кажем – това ще правим със сметището, това с улиците, това с детските градини. Конкретно и ясно, без общи приказки, без клишета. Вторият ни успех е, че поставихме тези програми в ръцете, в лицето, в говоренето на много силни кандидати, които аз вчера… показахме четиримата областни града. Силен партиен, какъвто е Денчо Бояджиев в Разград, двамата млади. Това е новото поколение политици, млади, които в тези три години се опитваме да създаваме. Ето ги, вече са кметове на големи области. И един граждански кандидат, какъвто е Румен Томов. Тоест ние събрахме партийна енергия, младост и гражданска подкрепа. Това е втората причина за успеха. Третата е много голямата активност – всеки ден срещи, говорене, хора, динамична кампания, не от кабинети, не от екрани, а постоянно в цялата страна. Това съчетание доведе до този резултат.
Водещ: Само че част от анализите са за това, че да, работите активно по места и сте работили, но на места печелите, защото структурата на ГЕРБ пък е била много слаба или съответно на вашия опонент по места. Така че силна ли е БСП или е просто силна, защото някой друг е слаб?
Корнелия Нинова: Ами вие бяхте в Русе. Силен ли е Пенчо Милков, нашият победител там, или структурата на ГЕРБ там е слаба?
Водещ: Много добре се представи на дебатите, със сигурност мога да го кажа.
Корнелия Нинова: Да. Тоест ние нашата работа сме си я свършили. Това, че те имат проблеми и вероятно това се е отразило на ГЕРБ, си е тяхна работа. Нашата беше да имаме силни кандидати и убедителна кампания. Ние сме си я свършили.
Водещ: Тези резултати доказват ли, потвърждават ли вас като силен лидер на БСП? Знаете, имаше много търкания, имаше много вътрешни битки в партията.
Корнелия Нинова: Не ми се дават самооценки. Нека да гледаме резултатите. Дали съм силен лидер или не, ще покаже времето. Да гледаме резултатите. В годините, в които съм председател на БСП, БСП е в тенденция на повишаване на доверието. На президентските победихме с Радев, на парламентарните и удвоихме депутатите, на евроизборите си увеличихме евродепутатите, сега си удвояваме кметовете и увеличаваме общинските съветници. Това трябва да го гледаме в процес. Да се налагаш като лидер не е еднократно действие, това с години се изгражда. Смятам, че наш принос на новото ръководство, това ново поколение млади политици, което създадохме за тези три години, 500 до 40 години в листите ни в цялата страна. Тоест те трябва да поемат след нас. Това също е процес.
Водещ: Това обаче като резултат заглуши ли гласовете на вътрешната опозиция в БСП?
Корнелия Нинова: А, сигурно не. Там и с повод, и без повод се търси говорене и изява. Но, ако взема повод от това, което ме питате, наблюдавам тези дни, че Борисов тръгва по моя път, но не стига до край. И може би е късно. Аз тръгнах по този път преди три години и си нося тежкия кръст от това. Имам предвид, че апатията… няма да разсъждавам за ГЕРБ, не ми е работа. Искам да го поставя БСП и ГЕРБ в контекста на държавното, на политическото. Апатията у хората е към всички партии. Ниската избирателна активност е шамар за всички ни – да се осъзнаем, че ние трябва да започнем да се променяме, вътре партиите в себе си. Борисов каза онзи ден едно изречение – „Ще наложа мандатност за кметовете, не повече от три мандата да са кандидати за кметове“. Ние наложихме тази мандатност преди три години за депутатите, ако си спомняте. Тежка реформа. Вътрешната опозиция като споменахте, за това се сетих.
Водещ: Включително и за лидера, който също има мандат.
Корнелия Нинова: Да. Затова казвам, че той не стига до край. Той ще започне реформа, която аз водя три години вече и тя сега дава резултат. Пенчо, Станислав в Перник, Катя в Ямбол са младите лица, и още много. Сега дава резултат тази промяна, това обновление в партията. Той иска да я започне сега. Новите му кметове ще са след 4 години. След още 3 ще има резултат. Закъсня господин Борисов. Освен това ние си наложихме ограничение на лидера. Аз мога да бъда, или който и да е, председател два мандата и не повече, 8 години. За него не. Той си остава вечния председател, но си ограничава хората. В политиката няма по-силно оръжие от личния пример. Тоест изводът ми е – партиите трябва да започнем да се променяме вътре, бавно и трудно ще върнем доверието, системните партии, в нас. БСП започнахме преди три години. Това ни причини много болка, много вътрешни разправии, опозиция. Тежко е, аз съм го изпитала на гърба си.
Водещ: Ако изобщо значи, че това ще върне хората до урните или ще върне доверието в политиците и да гласуват за тях. Защото виждате какъв е резултатът.
Корнелия Нинова: Ето, довършвам си изречението. Това при нас три години предизвика много вътрешни напрежения, но навън започна партията лека-полека да върви нагоре. Тоест един председател, лидер, или както го наречете, има избор – или вътре да му е комфортно и никой да не го закача, всички да са доволни, на всеки нещо да раздаде и навън партията му да се срива и хората да губят доверие в партийната система, или да започне да променя партията си болезнено, мъчително за него. Тази реформа рано или късно ще му вземе главата, но партиите в България ще бъдат системният играч, но истинският системен играч. Не за собствения си интерес, а за това, за което сме създадени и са ни избрали хората – за техния интерес.
Водещ: Важна тема, когато трябва да работите сега със сигурност в Народното събрание, бюджетът за следващата година. Какви ще са стъпките на БСП в Народното събрание?
Корнелия Нинова: Разбира се, ще представим и под формата на законодателни предложения нашето виждане за бюджет, както правим през последните 3-4 години. То е различно. Бюджетът на ГЕРБ не предлага нищо различно, както досега, така и занапред. Не предлага решения в 2-3 страшно наболели проблема, които искат съгласие между всички ни – демография, здравеопазване, доходи, бедност и икономика. Там няма нищо, а всички установяваме, че проблемите са вече страшни. И го видяхме и в кампанията по места. Няма политика за младите хора, за младите семейства в този бюджет, няма за деца, няма преизчисляване на пенсии за възрастните хора. 6% увеличение е нищо. Те вече са изядени, трябва да се преизчислят. Няма здравна реформа. Отново пари се наливат в бездънната яма, които ще изтекат.
Водещ: Но се дават 500 милиона повече в НЗОК.
Корнелия Нинова: Е, добре. И миналата година все така, и по-миналата все така. Какво променя това? Има ли общински болници? Разпадат се.
Водещ: Четох анализ, че добрата новина за бюджета е, че няма изненади, че си продължава по същия начин, че е стабилен.
Корнелия Нинова: Това е лошото. Застой. Няма развитие, няма решения на проблемите. Още една година застой през бюджета, означава в следващите още спад надолу в демография, в здравеопазване, в бедност. Прагът на бедността ще се вдигне, все повече хора ще остават под него, близо два милиона. Няма решение в този бюджет.
Водещ: Тръгнахте в тази кампания много по-позитивни, отколкото в кампанията за евроизборите. Може би сте си направили вашите оценки. Коментирали сме тази тема. Хората питат например къде е Елена Йончева? Нали тя щеше да бори корупцията в България от Брюксел. Прави ли го?
Корнелия Нинова: От това, което виждаме, май не. Очакваме от Елена повече. Тя участва, включи се в кампанията за местни избори, помагаше на младите колеги, беше в Русе и на други места. Така че в това отношение да, тя участва в нашия политически живот. Но по отношение на корупцията очакваме занапред да продължи.
Водещ: А говорите ли? Отдръпна ли се тя от БСП вече, след като отиде в Брюксел?
Корнелия Нинова: Не, нормални са ни отношенията, но очаквам повече действия по темата корупция оттам.
Водещ: Очаквате повече от нея. Стефан Данаилов липсваше ли ви в тази кампания?
Корнелия Нинова: Много. Много липсваше на партията. Аз ходих при него, така че го виждах. Аз бях в контакт с него, пускаха ме при него.
Водещ: Не искаме да злоупотребяваме, но все пак какво е неговото състояние в момента?
Корнелия Нинова: Не е добре Стефан.
Водещ: Дано да успее да се възстанови и да премине този труден момент за него. Все пак да завършим позитивно – оттук нататък как виждате БСП като партия?
Корнелия Нинова: Изборите в последните години, а изобщо състоянието на партията показва, че сме в тенденция на растеж. Тоест пътят е верен. Много е трудна промяната. Бавна е, изключително трудна, срещу себе си имаш много сили, които не искат да се промени статуквото, удобно им е, уютно им е, хранят се от това статукво. Но пътят е верен. Много хора се събрахме в тази кампания около БСП, не само ние, и гражданска квота, и допълнителни сили. Трябва да продължим. Съхранете се, силни сте, гордея се с вас, направихте страхотна кампания. Трябва да продължим в тази посока. Трябва да променим България и знам, че ще успеем някой ден.
Водещ: Корнелия Нинова, гост на предаването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *