Нинова изхвърли Станишев от пленума на БСП

Куп знакови лица от критиците на лидерката отпадат от Националния съвет

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не е избран в новия Национален съвет (НС) на БСП, стана ясно на Конгреса днес. Станишев, който е бивш дългогодишен лидер на БСП, сензационно е бламиран от делегатите, които гласуваха тази нощ. По информация на „Флагман“, Корнелия Нинова ще овладее новия Национален съвет (т. нар. пленум), който е широкото ръководство на партията.

Съотношението било 75:25 процента между хората около Нинова и вътрешната опозиция. В предния НС то беше приблизително 50:50, коментира човек от лобито й.

От новия пленум отпадат знакови лица на вътрешната опозиция като Георги Божинов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Велислава Дърева. Предишният председател Михаил Миков вчера сам си направи отвод.

Сергей Станишев също е сред враговете на Нинова. Бламирането му обаче може да се тълкува и като удар върху претенциите на БСП, че е истинска европейска партия.

В новия НС пак са избрани Кирил Добрев и Деница Златева, които бяха зам.-председатели на БСП в първия мандат на Нинова, но през последната година се обърнаха срещу нея.

Най-голяма подкрепа от делегатите на Конгреса е получил младият Крум Зарков – 487 от 902-ма гласували. Той е единственият с над 50% вот, което е прагът за директен избор. За останалите е нужно допълнително гласуване от Конгреса.

113 „старши“ членове на НС избира форумът днес, както и 37 от младежката квота. Още около 30-40 влизат в пленума като областни квоти и по право. Членовете на НС общо са около 185.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *