„Нексо“, предизборната агитация и компетентността на прокуратурата

В коментар из Фейсбук възторжена почитателка на ГЕРБ или на „Възраждане“, или на ИТН (не е ясно), обяснява, че „Нексо“ били откраднали 100 милиарда. Пропагандните акции на прокуратурата се предназначени точно за такава. Казва говорителката на прокуратурата Сийка, че през криптобанката са минали 94 милиарда долара и възторжените привърженици на ГЕРБ вече обясняват, че са откраднати. Троловете им бълват – ДБ открадна 100 млрд. долара.

Казва Сийка, че са конфискували „изключително скъпи картини“ от Пикасо, Дали и Матис. И за възторжените глупци тези картини са нарушение на закона. Ама как една картина може да е престъпление и кой е доказал, че е оригинал, никой не пита.

И вече се разпространяват мемета със снимки на Христо Иванов и Асен Василев с надписи „Нексо“.

Служители на „Нексо“ дарили за изборите на части 100 хил. лева на ДБ. Леле, каква корупция… ГЕРБ крадоха 12 години, колко милиарда, никой не знае, прокуратурата не си помръдна пръста. Сега искат да пришият на ДБ тази криптобанка.

Впрочем и в САЩ става същото – криптоборсата FTX през ноември загуби 32 млрд. долара и фалира. Директорът й Сам Банкман-Фрийд, който е пуснат под гаранция от 240 млн. долара, е дарявал милиони на Демократическата партия и това ще се разследва. Дарявал е над разрешените лимити, за разлика от „Нексо“.

Другата разлика у нас е, че уж независимата прокуратура участва в политически акции. След арестите на ред известни бизнесмени, които един след друг осъждат България в Страсбург, как да им вярваш какво става в „Нексо“?

Кой помни сега шумните арести и обвинения за фирмата ТАД, която източила данните от НАП? Как важно се изказваше пред телевизиите Гешев, че това било кибертероризъм. И няма осъден… Няма и понятие „кибертероризъм“ в Наказателния кодекс.

И сега се занимават с криптовалути, от които нито прокуратурата, нито широката публика разбира. И само повтарят – милиарди, картини.

За съжаление, и да има престъпление, прокуратурата е неспособна да го докаже. Ще се разбере след време, когато политическата агитация вече ще е минала. То затова се вдига целият шум.

Много хора не са наясно с криптовалутите. Но прокуратурата да се занимава с това и да не е наясно… – през 2017 г. конфискуваха биткойни за милиарди и те изчезнаха – това вече е проблем. Дори не могат да докажат или да обяснят какво са направили с тези биткойни и дали въобще ги има. Прокуратурата не е стигнала до кодовете за тях, Не може и да се докаже наличността им. С тази компетентност няма изгледи да могат да осъдят някого.

Ако искат нещо по-просто, на нивото на тяхната компетентност, да започнат с изтеглените милиони в брой от банката на СИК, от фирми, строили магистралите. Има в ареста човек, готов да разкрие всичко, на кого е давал, а прокурорите не искат да го слушат, не искат да го направят защитен свидетел.

Или да започнат проверки например в „Инвестбанк“. Там има и кражби, и афери с „Вълка от София“, и венецуелските пари, все разбираеми за тях неща, проверими.

Понеже някои изтъкват, че акцията срещу „Нексо“ е по сигнал от Щатите, и американците разбирали от криптовалути, за разлика от нашата прокуратура… Имаше по-рано сигнал от Щатите за венецуелските пари в „Инвестбанк“, дори американският посланик се среща по този повод с премиера, шефа на БНБ, главпрокурора Цацаров, шефа на ДАНС …и нищо. Цацаров каза, че банката е бяла и добра.

Имаше сигнал от Германия и Австрия за Вълка от София в „Инвестбанк“ (Гал Барак, измамник с криптовалута и др.), там го осъдиха, и по второ обвинение, тук – нищо. Банката е бяла и добра, макар в публикации в чужбина да я посочиха като участник в схемата. Медии не посмяха да публикуват снимка на Борисов с Вълка от София – Гал Барак, приемал го е в кабинета си в Министерския съвет.

Свидетели какво е ставало в „Инвестбанк“ има, ей го един Любомир Каримански, който беше депутат от ИТН и подкрепен от ДПС за шеф на БНБ, е бивш изпълнителен директор в тази банка. Той може да разкаже и как е подписал споразумение с ром измамник, на когото платили, за да се подпише, че уж взел 1 млн. лева в брой на каса в клон на банката в центъра на София. И т. н. Още няма давност, дори Каримански да го направят шеф на БНБ.

Нека преследват сегашната криптобанка, макар да не им е по силите на нашите прокурори. И да вдигат шум с нея. Но що си затварят обичите и за обикновените банки? Какво стана с КТБ? Какво разкриха? Вместо да посочат кой как е източвал, те прикриха разграбването й и нарочиха само шефа й, за да не може да си отвори устата в съда колко милиона рекет и подкупи е дал на властта. По-точно 240 млн., предадени на „събирачите“ Сталийски и Пеевски за Борисов (виж тук свидетелствата на Гриша Ганчев, присъствал на разговора между Борисов и Цветан Василев, на който си казват кой какво дал и кой какво взел). Проверимо, те не са изнасяни в чували, има фиктивни фирми, кредити, схеми. Кой да провери? Прокурор по КТБ беше Иван Гешев. Наградиха го да развива полит агитацията на по-високо ниво. И да опъне чадър над когото трябва.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *