Наистина ли не знаеха братя Халваджиян какви ги дробят репортерите му

Господари на ефира“? Какво беше това? Копирано италианско предаване за бъзици и закачки, което у нас изродиха в пародия на разследваща журналистика? В което небедени за репортери се правят на ранната Маргарита Михнева, която нахълтваше в частна собственост като родител в детска стая? В което биват притеснявани нищо неподозиращи случайни граждани, невиновни служебни лица, на които без никакво право се показват лицата и биват принудени да потвърждават абсурдните и непроверени тези на „следователите по бели гащи“?

Не, такова предаване не ни трябва! „Господари на ефира“ могат да бъдат само и единствено зрителите. Всеки, който си въобразява друго, е симулант – симулира връзка с реалността. И истинските господари на ефира, зрителите, му дават негативния си вот като просто натускат копчето на дистанционното – това, което сменя програмите!

Новата телевизия, която приюти творческото дуо Братя Халваджиян с този копи-пейст формат , явно вече съжалява. Затова телевизията излезе с категорична позиция относно скандала с “бития” репортер на “Господари на ефира”.

“В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента”, се казва в позицията.

Ние, зрителите, истинските „Господари на ефира“, бихме посъветвали телевизията да се разграничи завинаги от това петнящо престижа й предаване. Нова ТВ трябва да свали предаването “Господари на ефира” заради серия манипулации на обществото, коментират и медийните експерти. Очевидно повечето разследвания са спекулации с цел продуцентите да си правят реклама.

Репортерът Димитър Върбанов въобще не е бил бит, а е използвал случая, за да изиграе един тъп скеч, с който да се опита да направи имидж на себе си и на своите работодатели. Да, в България всичко е възможно, само дето подобни действия са глупави, обидни и уронват авторитета на професията “журналист”. И сега, така наречените “Господари на ефира” трябва да дадат “Златен скункс” на своя служител Димитър Върбанов. Даже и на себе си. А Нова ТВ да ги свали наистина от ефира.

Но ние, господарите на ефира, зрителите, няма как да повярваме на тезата за единствено виновния Върбанов. Та нима операторът, който активно участва в заснемането на това „падане за дузпа“ не е солидарно отговорен за грозната инсинуация? А дали с вземането на тези две глави може да изкупи вината на цялото предаване? Та нима Върбанов има в Търново качествено студио, в което да съшие, макар и с бели конци, продължението на „сериала“ с опасните храни? Не пристигна ли суровия „журналистически“ материал в София, не беше ли видян и коментиран от много хора, които, макар и странични на „творческия“ процес, не видяха измамата? И дали не бяха „сезирани“ братята Халваджиян са грубото потъпкване на човешките права на двама служители в разследвания цел и за пълното погазване на нормите на журналистическата етика от страна на журналиста? Не знаеха ли Халваджият какви ги дроби Митко? Или понеже знаеха, така спешно и с такава лекота го отстраниха като курешка от изгладен ревер? И тържествено заявиха: „Скандалът е приключен!“

Джуди уволни Върбанов без уговорки и даже се похвали, че постъпва принципно. После братът Магърдич мъдро се произнесе: „каквото си надробил, това ще сърбаш“ и…поздрави Джуди. Интересно за какво го поздрави – за това, че разиграваше държавата няколко денонощия ли? Двамата мастити братя и телевизионни властелини са решили, че с това въпросът е приключен. Единственият виновник е симулантът Върбанов, „петното“ в храма на иначе свръхморалните „Господари“. Измиха си ръцете с момчето гнусно, гадно, грозно.

Колко още примери за подобно нагло псевдожурналистическо поведение трябва да припомним, за се прекрати тази практика и това предаване да мине в историята? Спомняте ли си как самозван репортер нахълта в бензиностанция в Каспичан и се опита с груб физически натиск на влезе в служебното помещение, където се намира сървърът за връзка с Националната агенция за приходите и където има право да влиза само отговорникът на обекта?

Ами как псевдорепортер, воден за носа от уж потърпевш от инвестиционен посредник, направи поредица от хули и неверни твърдения срещу компанията, очерняйки имиджа й, дори и след като чу категоричното опровержения на представляващите я? Примерите нямат край… Докога така?

Пседвожурналистите на „Господари на ефира“, тези набедени за разследващи телевизионери ли ще ни дават евтини уроци за борба с корупцията, контарабандата и кражбите? На нас, зрителите, които мислят за балами, но ние сме истинските „Господари на ефира“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *