Мутри и цигани торпилираха протеста срещу Гешев

В пълен хаос премина днес първият ден от безсрочния протест срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев, иницииран от сдружение БОЕЦ и „Зелен Младост“ на Десислава Иванчева. Срещу организаторите на демонстрацията се изправи многобройна група от здрави млади мъже, облечени в черно, и роми, които претендираха, че демонстрират срещу Гешев, но направиха всичко възможно протестът да потъне в безредие. Между двата лагера възникна напрежение, което ескалира в словесни схватки и замалко не прерасна в открит конфликт. Съвсем неадекватно се държаха присъстващите полицаи, които наблюдаваха с безразличие и не се намесиха, за да успокоят положението.

Мъжете в черно и ромите се събраха на групички в района около Съдебната палата далеч преди началото на протеста. Към 15 ч., когато беше определено началото на демонстрацията, като по сигнал започнаха да заемат позиции непосредствено до сградата. Насъбраха се около 200 души, които демонстрираха добро настроение, пускаха шеги, тук-там отваряха кутийки с бира и дори малки бутилки с водка. Алкохолът бързо оказа влияние и към полицаите се понесоха предизвикателни викове: „Ей, Ушев!“

Междувременно формалните организатори на протеста, които бяха доста по-малобройни, се разположиха от другата страната на палатата откъм храма „Св. Неделя“. Скоро групировката, отново като по заповед, започна да настъпва, за да се смеси с тях, и дори поде скандиранията им срещу Гешев. „Това са хора, платени с пари. Не са от нас, гражданите. Не се страхувайте!“, призова Георги Георгиев от БОЕЦ. А към полицията се обърна с молба да вземе мерки срещу натрапниците. „Ако някой направи нещо, ще вземем отношение“, обяви пасивно един от полицаите.

В един момент двете групи се озоваха на метър-два едни от други. Започнаха да се разменят обиди, полетяха монети и бутилки. „Това са провокации. Не обръщайте внимание!“, апелираха организаторите. От групировката им отвърнаха с дюдюкания и страховити закани: „Ела ми тука!“ Вместо да се опитат да разделят враждуващите, служителите на реда със странно усърдие се захванаха са регулират движението пред палатата. „Пазете се, момчета, да мине трамвайчето“, кротко се обърна един от полицаите към развилнелите се „протестиращи“. Това само предизвика присмех сред тях и подигравателни възгласи: „Обърнете трамвая в знак на протест!“

Постепенно енергията и на едната, и на другата страна започна да се изчерпва. „Айде, бе! Оставка!“, викаше един от тарторите на по-голямата група. „На кого оставка? Знаете ли?“, ядосано попита възрастна жена. Това стъписа за момент групировката, но един от по-информираните й членове бързо се намеси: „На Иван оставката, на Иван. Познаваме го, на специализираната прокуратура, по-корумпиран е от всички пандизчии“.

Към 16.30 ч. мъжете в черно и ромите започнаха лека-полека да се оттеглят и разпръсват със скандирания „Мафия!“ и нецензурни възгласи спрямо Иван Гешев. Част от групировката обаче остана, очевидно с намерението да тормози организаторите на протеста, докато и те не се уморят и си тръгнат от Съдебната палата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *