Доказателствата по поръчаната шпионска афера повдигнаха нови въпроси

Странно защо в разпространената докладна на обвиняемия Николай Малинов всичко е на руски с едно изключение, посветено точно на сделката за „Дунарит“

„Водена от интереса на българските граждани“, прокуратурата пусна част от доказателствата срещу обвинения за шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. Това е докладната записка до руската организация, заедно с приложенията към нея. Странното в случая е, че девет от страниците са на руски и само една – на български език. Като съдържание документът трудно може да послужи за основание за доказване на шпионаж в полза на чужда държава. Все пак прокуратурата уточнява, че „данните са само част от иззетите материали“, както и че „ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи“.

По-голямата част от докладната на Малинов е посветена на разсъждения за цивилизационни избори, връзки с Русия, славянски и православни мостове. Покупката на „Виваком“, „Дунарит“, „Авионамс“ и ТВ 7, която трябва първоначално да се финансира от руския бизнесмен Константин Малофеев, а след това да е източник на приходи за реализирането на плана за геополитическа преориентация на България, е засегната бегло, и то главно в приложенията. Тя обаче си е останала само намерение, тъй като в момента повечето от споменатите фирми не са под контрола на Малинов, Константин Малофеев, Леонид Решетников или Цветан Василев. В докладната се обръща специално внимание, че ВТБ е продала „Виваком“ на компания, която „е враждебно настроена към Русия“, и се моли да се окаже влияние това да бъде променено. Тази молба очевидно не е изпълнена.

Прави впечатление, че само една страница от доказателствения материал е на български език и тя се отнася за „Дунарит“. Тя е озаглавена „Придобиване на контрол върху „Дунарит“ от „Емко ЕООД“. „Там се описва и схема на сделка между няколко компании, които са контролирани от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, чрез които предприятието „Дунарит“ да стане собственост на последния“, разясняваше преди дни зам.главният прокурор Гешев. Въпросният лист е „вътрешно мемо“, предназначено за неизвестно кого, и не е ясно защо е прикрепено към докладна на руски език без превод.

Сагата с оръжейния завод „Дунарит“ продължава вече 2 години. Той беше един от апетитните активи на фалиралата КТБ. След обявяването на банката в несъстоятелност бизнесменът Емилиян Гебрев направи опит да придобие завода чрез фирмата си „Емко“, като увеличи капитала му, но офшорката „Виафот“ започна съдебна битка срещу сделката. Документи от Panama papers, които сайтът „Биволъ“ публикува, разкриват, че краен собственик на кипърската фирма е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски.

„С тези хора – господата Решетников, Малофеев и г-н Малинов, нито съм се срещал, нито съм ги виждал“, коментира в четвъртък сутринта Емилиян Гебрев пред bTV. Той отбеляза, че събитията, които прокуратурата разследва, съвпадат с опита за неговото отравяне. Бизнесменът не знае какво се случва с разследването на неговото отравяне, с което прокуратурата се зае след публикации в пресата и интерес от Великобритания. Това не пречи на официален Лондон сега да приветства шпионското разследване на прокуратурата.

В момента Гебрев е с повдигнато обвинение за пране пари заради опита му да придобие „Дунарит“ през 2015 г. „Съдът се произнесе, че аз съм краен собственик на предприятието, но въпреки съдебното решение увеличението продължава да не се вписва в Търговския регистър“, каза бизнесменът и обяви, че никога не е имал сметки в КТБ, нито отношения с тази банка.

В изявление бившият собственик на КТБ Цветан Василев пък отрече твърденията на Николай Малинов, че е търсил контакт с него, за да го свърже с влиятелни руски кръгове. „Инициативата беше изключително негова и очевидно не е бил воден от други подбуди, освен от личния си интерес, който вероятно е пречупвал и през своите политически амбиции“, твърди Василев. Активите, които според прокуратурата „представлявали 9% от БВП” (иначе от уж пирамидата КТБ), бяха под контрола на КТБ до нейното принудително затваряне на 20.06.2014 г. … Нито за момент тези активи не са били поставяни в каквато и да било зависимост от Русия, независимо от финансовото участие на „ВТБ Капитал“ … По онова време нямаше нито един представител на руснаците в управителните органи на оперативната компания, за разлика от ситуацията след затварянето на банката“, пише още бившият банкер. Според него шпионският скандал бил съшит с бели конци, а една от причината за него вероятно са „течащите разследвания и предстоящи съдебни дела в САЩ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *