Мрежа от камикадзета атакува втората пенсия

Любомир Христов е взел под крилото си уволнения социален министър Бисер Петков, при който пък се е настанила синдикалистката Ваня Григорова

Атаката срещу втория пенсионен стълб не е от вчера. Но ако се вгледаме в имената на тези, които я водят, ще видим ясна връзка. До безспорния шеф на „бойната група“ за очерняне на дейността и резултатите на универсалните пенсионни фондове Любомир Христов стои свидната „жертва” на тази дейност – уволненият от поста социален министър Бисер Петков, а плътно до него е синдикалистката Ваня Григорова, по-известна като „Хубавото Ванче”.

Преди около месец Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – БАДДПО, е изпратила писмо, с което сезира КФН за медийни публикации и неверни твърдения относно дейността на дружествата за допълнително социално осигуряване с автор Любомир Христов.

Асоциацията се обърна към Надзора „по повод обстоятелството, че от години, а в последните месеци особено интензивно и с явно търсене на публичност. Конкретни лица, самоопределящи се за експерти в областта на допълнителното пенсионно осигуряване, непрекъснато разпространяват – чрез медийни публикации, неверни твърдения относно дейността на дружествата за допълнително социално осигуряване и за поверените им за управление средства от осигурителни вноски на осигурените лица”.

Преобладаващата част от тези статии, които имат общ знаменател, а именно откровено злонамерени внушения и въвеждане в заблуждение на гражданите относно същността на допълнителното пенсионно осигуряване, дейността на дружествата за допълнително социално осигуряване и методиките за формиране на пенсиите на осигурените лица, са с автор г-н Любомир Христов.

По-нататък в писмото се цитират статии с открито враждебно отношение към втория пенсионен стълб. Ето го и стила на Христов: „Бягайте по-бързо от лъжците и измамниците, скупчили се в БАДДПО. Лесно е – със Заявление, подадено в НАП.“  Освен разпространението на неверни твърдения спрямо дейността на дружествата за социално осигуряване, г-н Любомир Христов използва тези статии за набиране на потенциални клиенти, на които да предоставя финансови консултации, тъй като той лично посочва на страницата си, че е съосновател и председател на ИДФК (Институт на дипломираните финансови консултанти – http://idfk.org ).

Основателят на Института на дипломираните финансови консултанти Любомир Христов, очевидно вижда призванието си да придаде институционалност на атаките срещу фондовете. Но да видим кой още е там? Сред преподавателския състав пръв сред равните е друг един експерт, когото „системата уби”- доц. д-р Бисер Петков.  По-точно премиерът Бойко Борисов го уволни за часове.

Решението на министър-председателя да се раздели със социалния министър в третия си кабинет беше окончателно. Причината за червения картон на Петков бяха забавените правила за изплащане на т.нар. втори пенсии на хората, родени след 31 декември 1959 г., което трябва да започне от 2021 година. Заради забавения проект 200 000 жени между 55 и 59 години изпуснаха сроковете да прехвърлят (ако желаят) партидите си от частните фондове към НОИ. Тогава за първи път бе пуснато в обръщение предположението, че две пенсии са по-малко от една, което създаде обществено напрежение.

Оказва се, че  Любомир Христов, авторът на фразата „две пенсии са по-малко от една“ е приел на драго сърце съратника си в борбата с частните пенсионни схеми Бисер Петков. Интересно е, че в публично достъпните биографии на Петков, никъде не се споменава преподавателската му дейност в ИДФК. Дали е умишлен пропуск или пък не е достатъчно престижно за богатата му административно-политическа и преподавателска дейност – не знаем.

След оставката си Петков се връща и на най-старото си работно място – като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Там той оглавява катедра „Икономика на търговията” във факултет „Икономика на инфраструктурата”. Всичко това може да се види на официалния сайт на УНСС.

Докторант в УНСС е и единствената жена-камикадзе в  бойната група за непрекъснати атаки над частните пенсионни фондове – Ваня Григорова, по-известна като „Хубавото Ванче”, като се говори, че самият Петков й е научен ръководител. Не е ясно само защо тя е в този си статут, след като от официалната й автобиография, публикувана в блога ѝ, става ясно, че е записала докторантурата през 2015 година. Тоест – законовият срок, дори в качеството й на задочник, отдавна е изтекъл.

И накрая – най-скандалното! Наша проверка в Национална агенция за професионално образование и обучение показва, че ИДФК на Любомир Христов няма регистрация. Нещо повече професията „Дипломиран финансов консултант” не съществува в списъка на професиите. Може и това е причината бизнесът с обучение на ДФК да не върви особено добре, защото в регистъра на сайта на ИДФК има само 25 дипломирани финансови консултанти в пет града в цялата страна, а институтът работи от 2010 година.

Причината за ниския интерес може би се корени и в огромните такси, срещу които наливат знания Христов и Петков. Всеки „предмет” си има цена, а общата сума за трите семестъра и финалният модул в програмата, надхвърля 2500 лева. Сума, на която могат да завидят много платени специалности и в УНСС, и в Софийския университет. Още по-интересно, когато става въпрос за радетел на ниските такси е, че за провежданите изпити има допълнителни такси отделно от сумата за цялото обучение, като общо за целия курс на обучение те са 750 лева.

Дали пък тези преградни цени  и нищожния наплив към нелицензираното образователно тяло не карат преподавателите в него да се радикализират за атаки срещу втория стълб на пенсионната система в България? Интересен въпрос е също дали Христов е предлагал на пенсионните фондове скъпата услуга на института си и не са ли атаките срещу тях следствие на техния отказ.

И на цената на какво? Едва ли може да предположим, че мотивите на тройката да работи срещу втория стълб на пенсионната система са свързани единствено с чистата и свята мисия да бъдат предпазени осигурените в универсален фонд от евентуални бъдещи загуби. Защото, независимо от подбудите им – комерсиален интерес или чисто човешко разочарование – те би трябвало да са наясно какво ще се случи, ако мечтата им се сбъдне и хората масово подарят личните си партиди на НОИ. А то никак не е оптимистично – фондовете „развързват“ стотици милиони левове от активите си, което води до мигновен колапс на Българската фондова борса. С всички отрицателни последствия за икономиката и държавата.

Чавдар Цолов, “Банкер”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *