Моника Станишева и Кошлуков в комбина усвояват пари от БНТ

Стартиращата днес тийнейджърска викторина “Това го знам” заплашва да се превърне в поредния огромен скандал, свързан с директорството на Емил Кошлуков в БНТ. Оказва се, че предаването е част от поредицата схеми, които директорът върти в комбина с Моника Станишева, а освен това съмнително наподобява друг тв формат.

Играта с водещ Бойко Кръстанов носи сходно име на куиз-шоуто “Това го знае всяко хлапе!”, което БТВ излъчваше преди години. Нещо повече – в логото на двата формата присъстват еднакви елементи. Освен визуалната прилика и сходните имена, викторината на БНТ изненадващо е “прилапала” в екипа си ключови фигури, работили по шоуто на частната медия като автори на въпроси, оператори и режисьор.

Формално продуцент на играта е фирмата “Панда видеос”, собственост на Деян Веселинов, съпругата му Ренета Веселинова и Дир.бг. Популярната в миналото интернет търсачка днес е собственост на Моника Станишева. Семейство Веселинови са и служители на Дир.бг, тоест – на практика Моника Станишева има целия контрол върху фирмата.

Дир.бг има мажоритарен дял и във фирмата “Ефишънси Фърст медия”, която управлява кабелния канал Уелнес ТВ. Вероятно поради тази причина БНТ на Кошлуков проявява интерес към иначе незабележими предавания на кабеларката като “Трансформирай се с Диляна Костова” и “Йога с Криси”. Поредиците са продадени на държавната медия, нищо че се излъчват и по Уелнес ТВ и са достъпни безплатно в сайтовете за видеосподеляне.

Според запознати, Кошлуков е сключил и други договори с Дир.бг, а приближени на Моника Станишева са назначени на работа в телевизията.

Ситуацията около “Това го знам” е скандална и по друга причина. Освен заемките от “Това го знае всяко хлапе!” (което всъщност е чужд формат, за който БТВ е платила лиценз), проектът е съмнителен и заради подкрепата от образователното министерство. Тя е гордо обявена от страна на телевизията, но истината е, че подкрепата не е експертна, а финансова. Вероятно под давление на Румен Радев служебният образователен министър проф. Сашо Пенов дава на Кошлуков шестцифрена сума за подкрепа на проекта, при това – още преди да е излъчен и един брой от него. На практика – парите от служебното правителство на Радев изтичат към фирмата на Станишева.

Източници от телевизията коментират, че решенията за “Това го знам” се консултират лично с Кошлуков, а всички звена трябва да помагат, тъй като това е “проектът на новата власт”. До момента директорът на БНТ не е известил подчинените си дали новата власт е семейство Станишеви или Румен Радев и служебното му правителство. Ясно е обаче, че Кошлуков за пореден път разпределя пари по неясни критерии – така, както бяха финансирани и проектите на Максим Генчев.

Андрей Червенков, БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *