Можем да се откажем от мобилния оператор без неустойки, ако вдигне цените

Очаква се промените да бъдат въведени от 2025 година

От догодина ще имаме право да се откажем от мобилни услуги, стига мобилният оператор да е обявил индексация спрямо инфлацията и това ще може да се направи без неустойка. Това става ясно след провели се срещи между КЗП и телекомите.

От 2025 г. в случай, че е приложена индексацията, потребителите имат 30-дневен срок в който може да се откажат от услугата без никакви условности и без да заплащат каквито и да е неустойки от договора, който е сключен с мобилния оператор. Това коментира пред БНТ Стоил Алипиев – председател на Комисията за защита на потребителите.

„В споразумението са уредени две неща – първото е правото на отказ на потребителите от договора, за което не съществуват никакви законови лостове и механизми, с които да принудим търговеца да се съгласи с това нещо по съдебен ред. А второто е постигане на абсолютна реципрочност на правата на потребителите в отношенията, когато цените се индексират вследствие на обективни причини, както е в случая – натрупана инфлация“, поясни Алипиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *