Модернизацията на ТЕЦ – Плевен продължава с план за увеличаване на инвестициите в производство на чиста енергия

„Основен приоритет за „Топлофикация Плевен“ е опазването на околната среда. Инвестираме значителни средства в зелени проекти и нови съоръжения. Усилията ни са насочени главно към създаване на още по-екологично производството на енергия.“ Това съобщи изпълнителният директор на предприятието инж. Йордан Василев.

По думите му с цел повишаване на енергийната ефективност на „Топлофикация Плевен“ са инвестирали в американска газова турбина. „Благодарение на модерната мощност предоставяме още по-екологична енергия за клиентите. Турбината отговаря на най-високите световни стандарти в сектора“, разказа инж. Василев.

Той обясни, че когенерацията на предприятието спомага жителите на Плевен да се радват на по-чист въздух, защото при производството на енергия от природен газ не се отделят серни оксиди, диоксиди и фини прахови частици.

„Емисиите на отделяния азотен оксид и въглероден диоксид, при топлофикационните дружества на природен газ, са в пъти по-малко в сравнение с отоплението на дърва и въглища.“ обясни инж. Василев.

На въпрос относно бъдещите инвестиции, инж. Йордан Василев сподели, че предстои реализирането на голям проект. „Инвестираме в изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, които използват двигатели с вътрешно горене. Инвестицията ни следва европейските политики, свързани с модернизацията и трансформацията на сектора“, заяви директорът на ТЕЦ-а.

Помолен да коментира ролята на природния газ в енергийния преход на сектора, инж. Василев каза, че газът ще продължава да играе важна роля в трансформацията на енергийния сектор. „Свързаните газови инфраструктури могат и трябва да продължат да допринасят значително за прехода към неутрално енергийно снабдяване. По тази причина е необходимо да се осигурят възможности за сигурни доставки на газ на достъпни цени“, заяви инж. Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *