Кирил Петков решил във влака да изгони руските дипломати? Гледал на властта като на сладкиш

Премиерът в оставка спешно трябва да бъде задържан, коментира пък конституционалистът проф. Пламен Киров

Изгонването на 70-те руски дипломати е лично решение на премиера в оставка Кирил Петков. То му е хрумнало, докато пътувал във влака за Украйна, когато ходеха в Киев. Това разкри Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов“, каза той в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

По думите му тогава са се провели разговори и от МВнР са обяснили на премиера, че има определени правила и стъпки за това.

Запитан дали това означава, че Теодора Генчовска е против това решение, Йорданов отговори: „Най-добре е тя да го каже, но знам, че Генчовска не смяташе, че това е правилна стъпка, защото си има определени правила. Това не е детската игра и да се разсърдим на някой”.

„Има си стъпки. Ако изгониш един, после – пет, десет … Това е като танц. Отсрещната страна ти връща. Ние нямаме 70 дипломата в Русия. Сега трябва да изгонят всичките и да останем без дипломатическо представителство там. Подобно скъсване на дипломатически отношения дори по време на война не се прави“, добави той.

Логично е, ако има руски шпиони, да бъдат отзовани, но се съмнявам, защото бройката му е хрумнала преди 4-5 месеца, добави той.

Според проф. Пламен Киров пък премиерът грубо е нарушил основният закон на републиката и заради това конституционалистът настоява главният прокурор Иван Гешев да си влезе в правомощията, за да бъде наказан Петков.

„Премиерът в оставка Кирил Петков трябва да бъде поставен под запрещение. Спешно трябва да бъде задържан!“, каза професорът пред epicenter.bg.

Това е грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, обясни той.

Според проф. Киров вицепремиерът Корнения Нинова трябва веднага фактически, а не само словесно да се разграничи от действията на Кирил Петков, които вече граничили с лудост.

„Подобно действие има характера на ядрен взрив в отношенията между две държави, няма значение кои са те. И то предвещава по-големи бури, например обявяване на война. Нищо чудно министър-председателят Петков да обяви война на Русия като следващ акт”, каза проф. Киров в интервю за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Той каза, че допуска всичко. „Един доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър в служебно правителство, и това е доказано с решение на Конституционния съд, продължава да гази Конституцията с кални ботуши. Аз не виждам някакви пречки той да се развихри в оставащото му време и може би това е причината президентът на Републиката да иска да сложи край на това правителство в оставка като ускорява действията си по член 99 от Конституцията”, коментира професорът.

Когато става въпрос за национална сигурност, нещата тръгват от съответните служби, каза още той и посочи, че у нас има 2 агенции. „Това нещо се обсъжда на високо ниво – то е политическо – в МС, с министъра на външните работи и тогава министърът на външните работи действа,“ обясни процедурата по закон Киров.

Той посъветва да се провери колко са дипломатите на Русия у нас. „Те са много по-малко от 70. Очевидно тук се гони всичко наред”, добави той.

На въпрос дали има наказателна отговорност при такова решение, което не отговаря на реда, проф. Киров отговори: „Трябва да се разсъждава има ли организирана престъпна група на високо политическо ниво, която уврежда интересите и отбранителната способност на България. И тогава трябва Прокуратурата да се намеси, по нейна преценка, за престъпление срещу държавата.”

Председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов пък сподели, че е останал с впечатление, че решението за руските дипломати е еднолично решение на министър-председателя.

„Съмнявам се, че той има такива правомощия. Не е ясно каква е била ролята на МВнР. Такива сериозни стъпки не се взимат за минути. Не знам дали президентът е бил информиран предварително”, обясни Маринов.

„Очевидно някои хора в политиката възприемат властта като сладкиш или голям гювеч, който може да ти се услади. Но властта е отговорност. Президентът е доказал, че е отговорен. Както е казано в Светото писание „ по делата им ще ги познаете””, добави той.

Според него е очевидно, че президентът и кабинетът са се разминали от гледна точка на основните критерий и стандарти за това как се управлява държава.

„Радев още при предишното управление каза, че ще се отнася към всяко правителство с един и същ аршин. Както виждате официално президентът не е свалил доверието си от правителството, както постъпи с това на Бойко Борисов. За да има нормален разговор са нужни две страни. Другото е въпрос на възпитание и спазване на определена процедура. Досега не е имало парламентарна група, която да откаже да отиде на консултации при президента, колкото и обтегнати да са били отношенията. Още по-малко с такива нелепи обяснения”, каза още председателят на Стратегическия съвет.

По думите му всяко едно служебно правителство получава определени задачи от президента.

Според него голяма част от подкрепящите „Продължаваме Промяната” са гласували за тях, защото са мислили, че ще бъдат пълноценни, коректни партньори на президента, но това не се случило.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *