Митрофанова: В България русофобски настроения има само в части от политическия елит

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от „Газпром“. Това заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с „Газпром“, който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени“, заяви посланичката.

Дипломатката отбеляза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен значителен ръст на цената на газа. „Те (България – бел. ТАСС) няма да получат годишно повече количество газ въпреки сключеното споразумение с Азербайджан“, отбеляза тя. „Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства“, допълни тя.

На 27 април „Газпром“ напълно преустанови доставките на газ за българската компания „Булгаргаз“ заради това, че в установения срок не е имало извършено плащане в рубли. След това България обяви, че е намерила алтернативни варианти за доставки, в това число и втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на съществено по-ниска цена от тази, предлагана от „Газпром“, пише ТАСС.

Народът на България се отнася добре към руския народ, а русофобските настроения в републиката са разпространени сред политиците, допълни дипломатката пред същата руска медия.

„В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ“, подчерта тя.

„Те изобщо са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че да се каже, че от страна на обикновените хора има каквото и да е русофобско настроение – това е абсолютно невярно“, отбеляза Митрофанова.

ТАСС припомня, че на 28 юни българското ръководство обяви решение за изгонване от страната на 70 руски дипломати и технически персонал на руското посолство, които бяха обявени за персона нон грата.

Митрофанова добави, че от това решение се е навършил точно един месец днес. Тя подчерта, че в резултат на това решение са били отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници. Митрофанова нарече решението на българските власти „демонстративна акция, прехвърляща всичко“. „На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Обемът на дипломатическата работа се съкрати, липсват двустранни връзки, липсват двустранни визити, делови контакти. Отношенията се поддържат само на техническо равнище, ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха блокирани в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма“, разказа Митрофанова.

„Решението за изгонването на нашите дипломати бе взето еднолично от главата на правителството, за което на заседание на парламента заявиха представители на специалните служби, получили преки указания да съставят списък от 70 души. Те са изготвили този списък, никакво разследване при това не е било водено и доказателства за неправомерна дейност не са събирани. Аз ще положа всички усилия, за да постигна отмяната на това решение. Защото на наши хора незаслужено бе поставено своеобразно клеймо на граждани, извършили нещо противозаконно на територията на България, но надеждите ми за успех са малки“, каза Митрофанова.

Тя не изключи обаче възможността посолството и консулските служби в скоро време да заработят отново с пълна сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *