Изборите миришат на газ. Кой лъже най-много?

Разтуриха правителството, разтуриха и парламента. Ама имало да се приемат важни закони, да се взимат важни мерки… В тоя момент се оказаха по-малко важни от интересите на партии, които се надяват да спечелят повече на извънредни избори.

Най-странното е, че над всичко в българската политика седи отношението към Русия и войната. И над всичко се носи мирис на газ. Щом премиерът в оставка Петков каза, че България е сключила договор за втечнен газ за зимата, посланик Митрофанова веднага излезе да обяснява в руски медии, че „Газпром“ ще възстанови доставките за България, ако тя изпълни условията.

И веднага в сутрешните блокове се появиха герберските говорители по темата да доразвият идеята на „Газпром“-Митрофанова. По БНТ Делян Добрев дълго обясняваше как Борисов бил сключил изгоден договор за газ за стотинки, пък сега борсовата цена била много евро. По бТВ изгря безспорният експерт Теменужка, която каза, че не вярва за втечнения газ и мазно обясни как сме лоялни партньори в ЕС, ама си имаме договор с „Газпром“.

Ако някой не е разбрал – ГЕРБ защитава икономическите интереси на Русия, като се прикрива зад „евроатлантически“ приказки. И това се харесва на значителна част от българите. Дай ми ти руски газ, това е по-важно от всички други български проблеми. Да, ама на каква цена? Това предстои да слушаме предизборно.

Предизборната борба ще мине под знака на обещания кой ще докара евтин газ.

След войната и в началото на лятото, след ограничените доставки от „Газпром”, борсовите цени на газа в Европа скочиха до небето. А цената на която доставяше България от „Газпром”, се формира на 70% от борсовата цена, а по-малкият дял – от цените на петролните продукти. Тоест – няма как по сегашния договор да се намери евтин газ, защото борсовата цена е рекордно висока. Но ще чуем много лъжи за евтин руски газ.

Не е работа на министри и премиери да доставят газ, каза най-големият предприемач в тази сфера Сашо Дончев. Нека да обявят една обществена поръчка за доставка на газ, ще се явят 7-8 фирми, допълни той. И при нищожните количества, които потребява България (в сравнение с други европейски страни), няма никаква опасност да остане без газ. Звучи еретично на свикналия да слуша героични изявления от министри и премиери как са осигурили газ и дългосрочни договори. Ама българинът не разбира, че винаги са го прекарвали. С малките количества газ, които потребява страната (само за пример – една трета от количеството е за парното на софиянци), всички дългосрочни договори са на висока цена. Ако се купуваше газ с обществена поръчка и от различни фирми, цените щяха да са по-ниски, защото фирмите могат да купуват от големи потребители и доставчици на по-ниска цена.

Устойчивите нагласи са, че руският газ е евтин, а някакъв друг (не дай си боже американски) ще ни направи парното невъзможно скъпо. Средният софиянец, за разлика от четири пети от българите, се топли на парно. Той още не разбира, че парното вече неизбежно ще е по-скъпо, независимо откъде ще дойде газ. Просто войната докара високи борсови цени.

По-интересното е, че не е така при петрола. В момента цената на петрола е около 98 долара на барел, точно колкото беше седмица преди началото на войната. Но цената на бензина е нагоре с около 40%. Пък горивата у нас във всички вериги бензиностанции се доставят основно от „Лукойл – нефтохфим” Бургас, който продължава да работи с евтиния руски петрол, по-евтин от борсовите цени. Но и за това ще чуем тепърва много предизборни лъжи.

Абракадабрите на Борисов – и на Щатите да угодим, ама и на Русия да дадем каквото й трябва, пасват най-добре на българските нагласи – и с тия да си добре, и с ония. И предвид бруталната демагогия, въведена като стандарт от Борисов в политиката, очакват ни вълнуващи избори. С активното участие на обслужващите телевизии.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *