Министърът на транспорта защити инхаус възлагане от 400 млн. лв. за проект в полза на Доган

„Демократична България“ го уличи в неистини, ДПС и ГЕРБ го защитиха

 

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров доста неубедително се опита да защити пред парламента възложеното чрез инхаус поръчка за близо 400 млн. лв. удълбочаване на пристанище „Варна“, за което се говори от години, но реално бе задействано след като ТЕЦ „Варна“, към чието пристанище води единият от каналите, бе купен от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Другата му спорна теза беше, че вътрешното възлагане е станало без негово знание, докато е бил шеф на пристанищната администрация. В сряда Тодоров бе извикан за изслушване пред депутатите.

Проектът, който трябва да направи варненското пристанище конкурентно на това в румънския град Костанца, беше задействан от транспортния министър от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов през 2013 г. Впоследствие фирма на децата на Папазов продаде на Доган 70 на сто от компанията – собственик на ТЕЦ „Варна“ за 3500 лева, с което почетният шеф на ДПС овладя добре напомпан от държавата бизнес. Година след сделката, Доган регистрира през 2019 г. дружеството „Пристанище ТЕЦ Езерово“ като дъщерна компания на ТЕЦ „Варна“, чиято цел е да управлява бъдещото търговско пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив.

Едва след влизането на Доган в проекта, той получи държавно финансиране. Това се случи при третия кабинет на Бойко Борисов. Обществена поръчка за удълбочаването на пристанището обаче нямаше. Вместо това се прибягна до познатата схема с инхаус възлагане между държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ), които са под шапката на Министерството на транспорта.

ТСВ, което по принцип се занимава с железопътни ремонти, превъзлага дейностите на обединението „ЕС Билд“ ДЗЗД, което пък наема корабите с дълбачки от руската „Гидрострой“.

Георги Тодоров, в момента служебен министър на транспорта, е бил председател на Управителния съвет на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ по времето на сключването на договорите.

От отговорите му пред депутатите стана ясно, че е приложена добре позната схема, добила публичност като „Автомагистрали“, на базата на разработени вътрешни правила, които са одитирани и сертифицирани.

Служебният министър обясни, че ТСВ имала списък с 59 дружества като доставчици и изпълнители. На четири от тях изпратила оферти и избрала „ЕС Билд“ ДЗЗД за доставчик.

Вероятно „Гидрострой“ са представител на едно от съставните части на това ДЗЗД и вероятно заради това е избрана руската компания да извършва съответната дейност“, каза Георги Тодоров по повод участието на руската компания в удълбочаването на канала.

Той изрично посочи, че договорът между „Пристанищна инфраструктура“ и ТСВ е сключен между двамата изпълнителни директори без решение на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“, на който по това време той е председател.

„Демократична България“ не остана доволна от отговорите на Георги Тодоров. Определи ги като неубедителни и дори го обвини в неистини.

Вашите отговори на нашите питания породиха още повече въпроси, отколкото да си изясним в конкретика ситуацията“, заяви Антоанета Цонева. Тя подчерта, че така и не е станало ясно, защо е предпочетена инхаус процедура.

С този подход сте произвели една матрьошка от една българска държавна фирма, която сключва договор с друга държавна фирма, тя с частна компания и накрая се появява руска компания от Калининград във Варненското езеро, заяви Цонева от трибуната на Народното събрание.

Тя упрекна министъра, че произвежда неистини, след като Тодоров каза на депутатите, че няма проблем с достъпа до договорите с изпълнителите. Това обаче не е така.

„Достъпът се постигаше чрез Закона за достъп до обществена информация. В един период от време, включително и вашето министерство, постановяваше мълчаливи или друг тип откази. Не сте били достатъчно открити и знаете това много добре. Учудвам се защо твърдите тези неща пред народните представители“, заяви Цонева.

От отговорите на Георги Тодоров не се разбра защо кейовата стена, която по закон не може да се ползва от ТЕЦ „Варна“ без концесия или отдаване под наем, е отдадена с документ, наречен „рамков договор“.

Няма как да има рамков договор за партньорство по отношение на стената. Не отговорихте как така е прехвърлена към ТЕЦ „Езерово“. Не сме удовлетворени от начина, по който протече това изслушване и очакваме отговорите от прокуратурата“, каза Цонева. „Демократична България“ е внесла сигнал в прокуратурата по случая.

Очаквано ДПС и ГЕРБ защитиха проекта и се опитаха да отклонят вниманието от корупционния модел на възлагане на поръчката. ДПС отбелязаха, че целта е пристанище „Варна“ да е конкурентоспособно на това в Констанца. Освен това твърдят, че цялостното прокопаване изобщо не засяга ТЕЦ „Варна“, което не е вярно.

Бившият транспортен министър и настоящ депутат Росен Желязков (ГЕРБ), по чието време започна удълбочаването, заяви, че Варна ще бъде вратата за България по море. Според него да се твърди, че удълбочаването на двата канала облагодетелства един пристанищен терминал – този на ТЕЦ „Езерово“ (новото име на ТЕЦ „Варна“), е чиста манипулация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *