Медицинският съвет скочи на щаба за коронавируса

Първия си брифинг даде днес проф. Коста Костов, който бе посочен от премиера да оглави Медицинския експертен съвет, който ще подпомага Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Пулмологът представи и членовете на съвета. Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена, подчерта проф. Костов.

Той на няколко пъти повтори, че няма да има конфронтация със щаба и че няма място за конфликти. В същото време се видя и първото разминаване в позициите на съвета и на оперативния щаб, оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски. Съветът препоръчва масово тестване на населението. Докато щабът е на мнение, че бързите тестове не дават 100% точни резултати. Ген. Мутафчийски е категоричен, че подобни тестове биха дали илюзорно спокойствие на хората, че не са заразени. А целта е всички съмнителни и контактни да бъдат под карантина и да не общуват с околните.

По-рано тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев разясни, че бързите тестове са два вида – за антигени и антитела. Първият може да даде резултат, ако човекът е заразен и е проявил лек симптом като секрет от носа на около четвъртия ден от заразяването. Вторият може да се изследва след около седмия ден на заразяването, когато се проявят симптоми на кашлица и възпалено гърло и тялото е започнало да образува антитела срещу вируса. В момента държавата не разполага с такива тестове, но се прави всичко възможно те да бъдат закупени и доставени. Ген. Мутафчийски коментира, че всяка частна лаборатория, която има капацитет да прави подобни тестове, може да го прави, но призова това да не доведе до масово изследване и масово успокоение, защото тестовете не са 100% достоверни.

Ето и членовете на съвета, които бяха представени от проф. Коста Костов:

Проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог

Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика

Проф. Севелина Попововска – патолог

Адвокат д-р Мария Петрова -медицинско право

Д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър

Доц. Атанас Мангъров – педиатър и специалист по инфекциозни болести

Доц. Васил Велчев – кардиолог

Доц. Любомир Киров – общопрактикуващ лекар

Проф. Георги Момеков – фармаколог

Д-р Валентин Павлов – представител на Български лекарски съюз

Проф. Николай Младенов – анестезиолог

Доц. Росен Калпачки – невролог

Д-р Александър Симидчиев – пулмолог

Константин Вълков- програмен директор на Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *