„Медиана“: 4 партии са сигурни в новия парламент

Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Това е основният извод на Агенция „Медиана“ от проучване, проведено между 16 и 23 март сред 1004 души.

Не е възможно да се определи каква ще е изборната активност. Към момента около 3,4 млн. избиратели (60%) заявяват, че твърдо ще гласуват. Тази декларативна изборна готовност обаче намалява с приближаването на изборите.

В същото време 11% от избирателите, твърдо решени да гласуват, все още се колебаят кого да подкрепят. Това означава, че 350 000 избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната, прогнозират от „Медиана“.

Данните към момента показват, че в 45-тото Народно събрание може да има както само четири, така и осем партии и коалиции. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и Има такъв народ.

Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4%-ната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“, Демократична България, ВМРО и Воля/НФСБ.

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред БСП, като разликата е около 150 хил. гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и „Има такъв народ“ е около 300 хил. гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов е около 70 хил. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди.

По отношение на рейтинга на политиците с най-високо доверие продължава да се ползва президентът Румен Радев. 52% от анкетираните го смятат за добър политик. На второ място, но на значителна дистанция зад държавния глава се нарежда премиерът Бойко Борисов с 31%. Третото място пък се държи от лидера на БСП Корнелия Нинова с 28%. Сред одобряваните лица са също Слави Трифонов (27%) и Мая Манолова (26%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *