Ловни олигарси оградиха горите

Над 470 000 декара земи са феодализирани, сочи анализ на природозащитници

 

Над 470 000 декара земи и гори са оградени с ловни огради и са контролирани от 50 частни фирми. Техни собственици са Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други, показва анализ на инициативата „Зелени закони“. Запознати твърдят, че много от бизнесмените са сочени за близки до Бойко Борисов, който е ловувал в оградените земи.

Природозащитниците определят обсебването на българските гори като феодализация и наричат тези, които ги заграбват, ловни олигарси. Повече от 107 ловни огради забраняват обществения достъп до земи, които не са частни. Огражденията са сложени непрозрачно, без да се плаща право на ползване, категорични са от „Зелени закони“.

Според организацията изграждането на ловни огради се извършва непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите. Организацията нарича този процес „феодализиране“ на горите от ловни олигарси и започва кампания по осветяване на причините, довели до това.

По искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите. В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни. За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието. В същото време държавата не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *