ГЕРБ прати в Конституционния съд жалба от 17 страници срещу Изборния кодекс

„Между мен и моя вот е поставена машина“, оплака се депутатът Радомир Чолаков

Въпреки заръката на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов промените в Изборния кодекс да не бъдат атакувани пред Конституционния съд, цялата парламентарна група на партията подписа жалба до КС по темата. Това стана ясно от изявление на групата в сряда.

Оспорени са въвеждането на машинното гласуване, изборът на ЦИК, мажоритарният вот, обясни шефката на ПГ Десислава Атанасова. По думите й с приемането на промените в кодекса грубо са погазени правилата и традициите. Тя за пореден път обвини останалите партии в 45-ото Народно събрание, че не поставят дневния ред на обществото, а „са тук с една единствена цел – да сглобят някакъв Изборен кодекс, за да обслужат собствения си партиен интерес, без да си дават сметка за последствията“. „Надяваме се, че КС ще се произнесе в бързи срокове, предвид, че това е изключително важен обществен въпрос“, каза Атанасова.

Според нея с този Изборен кодекс не е ясно дали изборният резултат ще съответства на волята на гражданите.

Колегата й Радомир Чолаков беше по-драматичен в изказването си. „Не разбирайте това като заяждане. Българите бяха лишени от равно право на глас“, поде той. И обясни – едни ще бъдат задължени да гласуват с машини, други само с бюлетини. Според Чолаков задължителният машинен вот е насилствена модернизация – който не може да работи с компютър, няма право да гласува. „Това е абсолютно неуважение към нашите майки и бащи“, каза той.

Друг аргумент на Чолаков срещу машинното гласуване е, че то нарушавало принципа на прякото гласуване. „Между мен и моя вот е поставена машина, поставен е софтуер. Не вярвам, че той е по-надежден. Ако трябва да избирам на кого да вярвам – на секционната избирателна комисия, в която е представено българското общество, или на софтуер, избирам да вярвам на обществото“, продължи речта си Чолаков.

Обяви още, че не е ясно защо радикално е била променена ЦИК. И прогнозира, че първото първото действие на служебното правителство ще е да смени ръководството на „Информационно обслужване“. ГЕРБ обаче отрекоха, че досегашното ръководство на държавното дружество, което брои гласовете, обслужва тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *