Лиз Тръс е ощетила британските пазари с поне 500 млрд. долара

Британските пазари на акции и на облигации са загубили общо поне 500 млрд. щ. долара откакто Лиз Тръс стана премиер заради топящото се доверие на инвеститорите, паднало до катастрофални нива след като финансовият министър Куази Куартенг огласи „мини-бюджета“ за шокови данъчни редукции. Поемайки ръководството на Острова в бурното време на борещото се с настъпващата рецесия национално стопанство, новата фискална политика на кабинета нагнети опасения, че инфлацията и дълговете ще скочат точно когато „Бенк ъф Инглънд“ качва устремно лихвените проценти. Тази комбинация предизвика масови продажби на активи от всички сектори и изпрати паунда до рекордно ниски котировки, провокирайки слухове за извънредна намеса на английските централни банкери.

Британският борсов индекс FTSE 350, който включва акции предимно на експортно ориентираните компании от FTSE 100, и на FTSE 250, съставен от книжа на фирми с дейност у дома, е загубил над 300 млрд. долара от пазарната си капитализация от 5 септември, когато Тръс беше утвърдена за лидер на Консервативната партия. В същия период индексът на правителствените облигации на Обединеното кралство е олекнал със 160 млрд. паунда (173 млрд. долара), по данни, събрани от агенция „Блумбърг“. Доходността на десетгодишния британски държавен дълг е скочила с повече от 1% и е над 4% за първи път от 2010-а. В 16.30 ч. българско време на 27 септември котировката беше 4.32 процента.

По оценка на пазарни стратези, годишната възвръщаемост на облигациите ще продължи да се качва още по-високо и ще отнеме голяма част от положителния икономически ефект от данъчните редукции.

Деноминираните в британски паунд дългови книжа с инвестиционен рейтинг пък са загубили 29 млрд. долара от пазарната си оценка от 5 септември насам, сваляйки стойността и на показателя на „Блумбърг“, който ги следи, до най-ниското равнище от март 2016-а. Пазарната оценка на индекса на деноминираните в английската валута високорискови (junk) облигации, в който 90% са корпоративни книжа на британски компании, пък е паднала с 1.4 млрд. долара.

В интерес на истината, притежателите на дългови книжа, които по правило ги купуват и държат до падежа, са продали сравнително малки количества от тях спрямо други активи. А на 27 септември британските индекси и паундът наваксаха част от загубите след като низходящото движение загуби ускорение.

Базовият британски борсов индекс FTSE 100 е поевтинял с около 5% от началото на 2022-а – сравнително щадящ спад в сравнение с 20-процентния срив на европейския STOXX 600.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *