Лечков: Бойко Борисов оказа натиск за оставката на Михайлов

Членът на Изпълкома на БФС държи на версията, че президентът е бил отписан неправилно от поста си преди година и половина
Борислав Михайлов в нито един момент не е преставал да бъде президент на БФС, а Михаил Касабов не е вписан коректно като и.д. президент. Това обяви пред bTV Йордан Лечков, който е един от най-приближените на Михайлов в Изпълкома на БФС. Изказването му идва след отказа на Агенцията по вписванията да впише Михайлов отново като президент след оттеглената от него оставка.

Преди година и половина бе вписан неправилно изпълняващият длъжността (б.ред. – Михаил Касабов). Има правила и аз съм да се спазват. Беше неправилно поискана оставката и неправилно подадена под политически натиск. Аз не съм се подписвал под протокола (б.ред. – на членовете на Изпълкома за оставката на Михайлов)… От първия ден казвам, че президентът се казва Борислав Михайлов. Всичко друго са врели-некипели, заяви Лечков.

След което започна опасна игра, която може да доведе до тежки наказания за българския футбол от страна на ФИФА и УЕФА. Лечков разказа за въпросния политически натиск и обвини за него конкретно премиера в оставка Бойко Борисов. Последният бе обявил, че няма да работи повече с БФС, докато Михайлов е президент, след което вторият подаде оставка.

По-късно спортният министър Красен Кралев неколкократно отрече да е имало политически натиск. При доказване на такова вмешателство на държавата в делата на футбола, то ФИФА и УЕФА може да извадят отборите ни от клубни и национални турнири като санкция. „Това беше вмешателство в една независима организация. Под натиск беше подадена оставката. Беше видно – от премиера. Има си ред. За нас гласуват клубовете и това е вмешателство в работата ни. Боби Михайлов подаде оставка, за да не стават страшни неща. Можеше да бъдем извадени от всички състезания. Имаше индикации за подобно нещо“, коментира Лечков. След което намекна, че кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов опитва да получи политическа подкрепа. „Пожелавам успех на Бербатов – млади хора са, бъдещето е пред тях. Нищо лошо няма да кажа. Само бих попитал: „В коя църква първо се прекръстиха?“ При кого ходиха за подкрепа, защото аз знам? Ходили са при различни хора за подкрепа, но нека те го кажат… Нищо не подозирам, аз съм наясно. Днес не е времето (б.ред. – да каже подробности)“, заяви с недомлъвки членът на Изпълкома.

Лечков отчете като грешка липсата на достатъчно добро взаимодействие с държавата за развитие на футбола ни. „Трябваше да бъдем по-настоятелни в работата с държавата. Ако тя отказва, това не е сериозно. Общините трябва да са самостоятелни, да има промяна в закона за финансирането на спорта“, посочи още бившият кмет на Сливен. Той не пропусна да се похвали, че съвместно с Красимир Балъков е изготвил програма за развитие на детско-юношеския футбол. Тя бе приета в началото на октомври 2019 г., но след оставката на Михайлов бе забравена, нищо че Лечков и друг от съавторите – Емил Костадинов, продължиха да управляват в БФС. След оттеглянето на оставката си Борислав Михайлов отново прегърна тази програма и обяви, че ще работи за нейното реализиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *