Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна

Пазарът ни е по-скъп с близо 17% през тази година

Над 54% от доходите на хората отиват за храна, заяви икономистът Мика Зайкова пред bTV. Тя даде пример и с данните на НСИ с това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 700 грама в опаковка, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

„Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията“, каза тя.
Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация.

„В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз. За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво“.

„Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите“, добави икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *