Контрастният душ може да ви убие

Шокът от излагането на студена вода води до свиване на кръвоносните съдове под кожата и може да предизвика инфаркт

 

Смята се, че инфарктът на миокарда е свързан главно с други съпътстващи заболявания, като висок холестерол и хипертония.

Внезапното спиране на притока на кръв към сърцето може да доведе до опасен недостиг на кислород в този орган. Един навик при вземане на душ може да ускори появата на симптомите, съобщава „Дейли Експрес“.

Много от жертвите на инфаркт се оплакват от болка в гърдите и задух в моментите, предхождащи инфаркта. Всяка година 10 000 души биват хоспитализирани в резултат на това състояние, но за щастие съвременните методи на лечение могат да спасят много от тях.

Според някои експерти при хора със сърдечносъдови заболявания въздействието на внезапните промени в температурата на изливащата се вода върху тялото може да бъде опасно.

Специалистите от Медицинското училище в Харвард обясняват: „Инфарктът настъпва, когато кръвният поток в една от коронарните артерии на сърцето внезапно се блокира или рязко се забави. Такъв инфаркт се нарича още инфаркт на миокарда. Най-честата причина за внезапно запушване на коронарна артерия е кръвен съсирек“.

По-рано тази година „The Conversation“ съобщи, че студените душове могат да имат неблагоприятно въздействие върху хората със сърдечни заболявания, „тъй като могат да предизвикат инфаркт на миокарда или нарушения на сърдечния ритъм“. Шокът от излагането на студена вода води до свиване на кръвоносните съдове под кожата, което увеличава съпротивлението на кръвния поток в тялото.

Това води и до увеличаване на сърдечната честота, което затруднява изпомпването на кръвта в тялото. В резултат на това налягането в кръвоносните съдове е вероятно да се повиши.

По този начин, предизвиквайки свиване на кръвоносните съдове, студената вода може да предизвика инфаркт на миокарда дори при сравнително млади и здрави хора.

Американската асоциация за сърдечни заболявания цитира изследвания, според които „рязкото потапяне в студена вода в горещо време може да причини инфаркт на миокарда дори при млади, здрави хора в добро физическо състояние“.

Проучване, чиито резултати са публикувани в списание „Физиология“, открива, че внезапното потапяне в студена вода е вредно за организма.

„Реакцията на организма на студения шок е насочена към ускоряване на работата на сърцето и ускорено дишане и може да противоречи на реакцията на потапяне под вода, която действа по обратния начин и е насочена към запазване на кислорода“, обясняват от Американската асоциация по сърдечни заболявания. Резултатът от това съвпадение е известен като „автономен конфликт“. То причинява нарушения в сърдечния ритъм и понякога внезапна смърт.

Професор Майк Типтън, който ръководи Лабораторията за екстремни условия към Университета в Портсмут, казва, че влизането в студена вода трябва да става с повишено внимание.

„Освен това хората трябва да са наясно, че водата, в която са се чувствали комфортно в края на миналата година, е по-студена в началото на лятото и те са по-малко подготвени да се гмуркат в нея“, каза той. „Честотата на сърдечните проблеми, причинени от потапяне във вода, обикновено се подценява“.

Въпреки това студените душове, ако се вземат внимателно, могат да бъдат полезни за здравето.

Досега най-обширното проучване на ползите от студените душове е проведено върху извадка 3000 участници, живеещи в Нидерландия. Установено е, че при хората, които всеки ден вземат студен душ за 30, 60 или 90 секунди, вероятността да се разболеят е с 29% по-малка. Отделни проучвания показват, че това може да се дължи на факта, че ниските температури имат стимулиращ ефект върху имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *