Кунчев поиска затваряне затваряне и на големите магазини

Предложението е за две седмици, но вълната вероятно ще продължи 3-4 седмици, каза главният здравен инспектор

Споровете за предстоящите нови ограничения в София очевидно са жестоки, защото обсъждането им продължава. Шефът на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев предлага почти пълен локдаун от събота. “Говорим вече за всички училища, детски градини, за всякакъв тип заведения, за големи търговски обекти не само в мола, фитнеси, спортни зали”, каза пред БНТ в сряда вечерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Утре трябва да стане известно и предложението на Националния оперативен щаб и на здравния министър за цялата страна.

Предложението ни е за две седмици, но нищо не е предрешено, каза още Кунчев. Той призова хората да стиснат зъби за последната тежка вълна на сезона, като цитира прогнози, че тя ще има нужда от 3-4 седмици преди да почне да утихва. Под големи търговски обекти в случая вероятно се визират някои магазини от типа на “Джъмбо”, които при предишния локдаун останаха отворени и предизвикаха въпроси защо в тях се позволява струпване на хора, а в по-просторните молове магазините бяха затворени.

Вече може да се каже, че не само възрастните са рискова група, каза още главният здравен инспектор. Британският вариант на вируса вече е преобладаващ у нас, той засяга децата, но за щастие те все пак не го карат много тежко. “Групата на бременните също ме притеснява, тъй като станаха няколко тежките случаи сред тях”, посочи Кунчев. “Това са особености на този вариант, няма гаранция, че при влизането на нов вариант, клиничната картина няма да се промени”, допълни той. Днес здравният министър проф. Костадин Ангелов спомена и френски вариант, който не се засича при PCR тест.

За ваксините Кунчев обясни, че ще изчакаме становището на Европейската агенция по лекарствата. “Разбирам страховете на хората, нека имат търпението. За щастие се случи с ваксина с много дълъг интервал преди втората доза и има време, през което ще стигнем до правилното решение”, коментира той. Неговите очаквания са към 15 април да започнат доставките на “Джонсън и Джонсън”, последната одобрена ваксина от Европейската агенция по лекарствата. На нея се възлагат големи надежди, тъй като е в една доза, но така беше и с ваксината на “АстраЗенека”, преди поредица от случаи на тромбози да сринат доверието в нея. Заключението на европейската агенция за “АстраЗенека” се очаква също утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *