Кремен Георгиев: Или избираме между АЕЦ, газ и въглища, или чакаме слънцето и вятъра, колкото е необходимо, за да получим електричество!

От повече от 2 месеца цената на въглеродните емисии се доближава до психологическата граница от 100 евро за тон. Подобна стойност не е достигана от създаването на този финансов инструмент.

Припомняме, че само преди няколко години същите въглеродни емисии се търгуваха за скромните 5 евро за тон. Причината за същественото им поскъпване е натискът от страна на ЕС за постепенно премахване на по-замърсяващите източници на енергия и замяната им с горива, които са по-щадящи за околната среда.

„Въглеродните емисии са „глобата“, която замърсителите плащат. Колкото по-голям е делът на зелената енергия, толкова по-малко въглеродни емисии ще купуват производителите, което съответно означава намаляване на техните разходи.“ Това обясни инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Според енергийния експерт до кога ще оцелеят дружествата, използващи въглища, които са принудени да плащат 100 евро „глоба“ за всеки тон твърдо гориво, внедрен в производството, зависи до голяма степен от цената на електрическата енергия в Европа, тъй като пазарите са свързани.

„Ако цената е висока, печалбата ще е по-голяма и съответно дружествата ще могат да плащат поскъпналите въглеродни емисии. Но ако цената е ниска, едва ли ще издържат дълго, тъй като няма да могат да покрият своите основни разходи.

Инж. Кремен Георгиев коментира и твърденията, че е възможно да разчитаме на 100% на възобновяема енергия. По думите му те са пълен абсурд. „Много хора се опитват да заблудят обществото напълно съзнателно. За бъдещия енергиен микс в България има 2 варианта. Или избираме между АЕЦ, газ и въглища в комбинация с ВЕИ, или чакаме слънцето и вятъра, колкото е необходимо, за да имаме електричество. 100% възобновяема енергия в енергийния микс ще доведе до пълна катастрофа. Не е нормално да не можем да си заредим телефона, или да си пуснем осветлението, защото през деня не е имало слънцегреене! Не е логично да разчитаме на нещо, върху което нямаме никакъв контрол. Да, съгласен съм, че делът на възобновяемата енергия трябва да се повиши, но трябва да имаме и сигурни източници, които ще ни гарантират, че ще имаме електричество по всяко време, а не само когато грее слънце или духа вятър“, каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът със сериозен стаж в енергетиката обърна внимание и на факта, че каквито и източници на енергия да се изберат, реализацията на проектите ще отнеме много време.

„За „позеленяването“ на българската енергетика не само ще е необходим огромен финансов ресурс, а и ще прекараме години в подготовка на документи и получаване на разрешителни. Строителните и монтажни дейности на подобни големи съоръжения също отнемат години. Много хора нямат ясна представа колко много време отнемат всички стъпки по реализацията на един голям енергиен проект“, каза инж. Кремен Георгиев.

Като председател на Асоциация на топлофикациите в България инж. Кремен Георгиев отбеляза, че макар и само някои по-големи градове да имат достъп до евтиното централно отопление, то на всяка цена трябва да бъде запазено, тъй като цената на природния газ, електрическата енергия и дървесината, които са основните алтернативи за отопление, расте главоломно и се очаква тенденцията да продължи.

„В Европа голяма част от домакинствата са газифицирани, ако не преминат към друг вариант за отопление и високото потребление на природен газ продължи, цената на природния газ ще продължава да е висока. Ако Европа не намери надеждна и изгодна алтернатива, която на 100% да покрива нуждите от природен газ, цените ще продължат да нарастват. Големият интерес на Европа към втечнения газ е предизвикан от факта, че в кратки срокове и без изграждане на допълнителни газопроводи няма от къде да получаваме големи количества тръбен газ. Газ има, въпросът е да е на добра цена и да се осигури логистиката“, каза инж. Кремен Георгиев.

Според експерта отоплението на природен газ в България за разлика от Европа все още е лукс не само поради цената си, а и поради слабо развитата инфраструктура.

„Макар и само десетина града в България да са топлоснабдени и производството на енергия да е изключително трудоемко, българските топлофикации успяват да поддържат народни цени, които са изкуствени занижени, но с цената на огромни загуби за всяко предприятие“, каза инж. Кремен Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *