Коцев довел баща и син Димитрови на гости за рождения ден на Рашков в дома му

Като дойде на гости у вас някой, нали не му правите справка за криминалното настояще, попита бившият вътрешен министър

Бойко Рашков обяви, че обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитрови са били доведени на гости в дома му по случай неговия рожден ден лично от главния секретар на МВР Живко Коцев.

В интервю за Свободна Европа депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър в кабинета „Петков“ Бойко Рашков коментира скандалите около фигурата на главния секретар на МВР Живко Коцев и предполагаемата му връзка с обвинените за контрабанда митничари баща и син – Марин и Стефан Димитрови. В момента Марин Димитров е в болницата, а синът му – в ареста.

„Главният секретар на МВР дойде с тях. Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа – тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за сътоветен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях“, попита Бойко Рашков.

Освен снимката на Рашков в компанията на баща и син Димитрови, през последните няколко дни на няколко порции в медиите изтекоха снимки компромати с непотвърдена автентичност, на които се вижда Коцев с малко пуделче, а на няколко други снимки се вижда същото куче с купчини с пачки евро. На една от снимките пак се вижда Рашков, този път седнал в ресторант, с въпросното кученце до него.

„Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата“, коментира Бойко Рашков.

„Различни хора, различни нрави. Младият човек (б.а. Стефан Димитров) обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива“, каза бившият вътрешен министър.

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови – от лоялност. „Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия“, призова Рашков.

„Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен – не мога да дам смислен отговор. (…) Става въпрос за натиск върху този човек (б.а. Живко Коцев). Ако е вярно това, което разбрахме: че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката – то това граничи с престъпление по Наказателния кодекс“, каза Рашков.

Според него Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите.

„Първият му изпит беше при местните избори, където МВР под негово ръководство не се справи с купения вот. Този аванс, който той има от миналия вот, сега се използва от тези политически сили, които разчитат на купения вот. Това е практиката им десетилетия наред“, заяви Бойко Рашков.

Той посочи, че шефът на митниците също има ключова роля при провеждането на изборите. Днес току-що положилата клетва служебна финансова министърка Людмила Петкова назначи Георги Димов на освободеното от арестуваната Петя Банкова ръководно място в Агенция „Митници“.

„Банкова в голяма степен е нарушила режима на генералната дейност в митниците. Арестът ѝ тълкувам като един закономерен отговор“, каза Рашков.

Бившият вътрешен министър посочи, че атаката по Банкова и Коцев съвпада с идването на предизборната кампания. „Подозренията ми са свързани с ГЕРБ и ДПС. То е логично“, заяви той. Рашков на свой ред отправи обвинения към Калин Стоянов, че е близък със семейство Димитрови.

Цялото интервю на Генка Шикерова с Бойко Рашков:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *