„Конституцията“ на ГЕРБ безславно премина в историята

Едва 111 депутати, при необходими 160, гласуваха за провеждане на избори за Велико Народно събрание

Очакван и позорен провал претърпя опитът на управляващото мнозинство в парламента да прокара проект на решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС), което да разгледа предложената от ГЕРБ нова конституция. С това пропадна и цялата инициатива за конституционна реформа, с която управляващите се опитаха да уталожат обществения гняв по време на протестите.

В негова подкрепа гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и един независим. Срещу проекта се обявиха 93-ма народни представители от БСП, ДПС и независими. Партия „Воля“ на Веселин Марешки, която изигра решаваща роля, за да влезе конституционният проект в Народното събрание, този път се въздържа – без никакво обяснение за поредния лупинг в позицията си.

Премиерът Бойко Борисов, от когото дойде предложението за „рестарт на системата“ чрез нова конституция, въобще не се появи в пленарната зала. От БСП поискаха той да се присъедини дистанционно към заседанието на парламента, ако трябва и от джипката, в която премиерът често обикаля страната. Управляващите обаче не им обърнаха никакво внимание.

Провалът обаче едва ли притеснява особено управляващите. Още когато беше внесен проектът, премиерът Бойко Борисов, който стои зад инициативата, даде да се разбере, че няма да подаде оставка, ако идеята му пропадне. Вероятно затова неговите съпартийци от ГЕРБ не проявиха никакво усърдие в специално създадената временна парламентарна комисия, която трябваше да разгледа проекта.

Комисията, оглавена от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, заработи на 2 октомври и оттогава е провела едно, единствено заседание. На него членовете й приеха правила за дейността си и решиха, че ще създадат обществен съвет от юристи, които да ги подпомагат. Доброволци, които да влязат във въпросния съвет обаче, така и не се намериха. Тъй като нямаше заседания, в крайна сметка нямаше и доклад на комисията.

Самата легитимност на комисията поначало беше оспорена, тъй като в нея влязоха само депутати, подкрепили проекта за конституция. БСП и ДПС категорично отказаха да участват в работата й. В крайна сметка, при пълната липса на активност, това се оказа без значение. За близо двата месеца на съществуването й комисията стана тема на разговори, когато президентът Румен Радев я атакува пред Конституционния съд (КС). Държавният глава обяви, че задачата на комисията – да предложи промени в проекта, нарушава действащата конституция. Само ВНС има право да приема конституция, а следователно и да обсъжда промени в проект за такава, обоснова се Радев. Решението на КС все още се очаква.

Отгоре на всичко, проектът беше разбит на пух и прах от авторитетната Венецианска комисия, към която управляващите се обърнаха с молба за становище. От международния орган порицаха управляващите, че не са провели публичен дебат по темата с експерти и представители на гражданското общество, нито са изяснили причините, които стоят зад предложените промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *