Конституционният съд обяви за незаконен избора на новия шеф на КЕВР

Конституционният съд (КС) обяви за незаконен избора на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Висшите съдии обявиха за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова подписа с особено мнение. Пълният текст на решението и мотивите на съдии ще бъдат обявени по-късно. Докладчик по делото беше лично председателя на КС Павлина Панова.

Искането до КС за отмяна на решението за избор на шефа на КЕВР бе направено от 59 депутати от ГЕРБ. Те твърдяха, че са нарушени принципите на правовата държава, политическият плурализъм и равнопоставеността. Атаката беше основно за това, че след откриването на процедурата за избор на председател на КЕВР са направени промени в Закона за енергетиката, с които беше променено определението за това какво е „стаж в областта на енергетиката“.

„Процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“, написаха в искането от ГЕРБ и посочиха, че това им е попречило да си предложат и те кандидат.

От опозицията твърдяха и, че Тодоров не отговаря на изискванията на ЗЕ нито в старата, нито в новата му редакция. „Която и от редакциите на ЗЕ да се приложи – тази към момента на откриване на процедурата или тази към момента на избора, председателят на КЕВР не отговаря на условията, за да бъде избран“, твърдяха те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *