Германски влакове ще изнасят украинското жито

Германските национални железници Deutsche Bahn (DB) заявиха, че планират да пуснат товарни влакове, които ще транспортират украинско зърно до немските пристанища. Пристанищата, където това зърно ще бъде натоварено на кораби, включват Рощок, Хамбург и Браке. Подробности за капацитета са неизвестни, но DB планира няколко влака да превозват товара от Румъния, съобщава БНР.

По-рано тази седмица, по време на срещата на върха в Техеран, руският президент Владимир Путин заяви, че не всички въпроси по отношение на износа на украинско зърно са решени, но турският му колега Реджеп Ердоган добави, че сделката за износа на важната суровина трябва да бъде подписана по-късно тази седмица.

В момента украинско зърно се изнася основно през морските пристанища на Полша и Румъния, като до там товарът пристига с влакове или камиони. От няколко седмици украинците успяват да използват и дунавското устие Бистрое. Алтернативният маршрут по Дунав е и румънският канал Сулина, но през него могат да преминават само по четири кораба на ден. Необходимото темпо е осем.

Украйна преговаря с румънски колеги и представители на ЕК за ускоряване на темпото на преминаване. Ако бъде постигнато споразумение, Киев очаква месечният износ на зърно да се увеличи с 500 000 тона. Малки количества зърното си украинците изнасят и с баржи по река Дунав.

На 20 май в Брюксел на заседание на външните министри от ЕС бяха обсъдени възможностите за решаване на проблема. “Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на ЕС в Черно море, като засега извозването на стоката с влакове до там отнема 16 седмици и би било голям успех да съкратим този срок”, каза тогава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

На заседанието нашият представител посланик Румен Александров е отбелязал, че българското правителство, в тясно сътрудничество с Украйна, предприема стъпки да улесни и подпомогне износа на украинска пшеница през пристанище Варна.

Според доц. д-р Борислав Арнаудов Арнаудов от УНСС България има логистичната възможност да помогне за експорта на украинското зърно. Той обясни за “Сега”, че българските железници и пристанища безпроблемно могат да се се справят с тази задача. По думите му “тясното” място на експорта от Украйна е смяната на талигите на вагоните на границата на страната с Румъния, заради различната ширина на жп линиите.

Даниел Стефанов от компанията за предоставяне на морски транспортни услуги “Навиборн” смята обаче, че пристанищата във Варна и Бургас имат капацитет да поемат по-големи количества зърно за износ от Украйна, но проблемът ще бъде с превоза му до тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *