Комитова опроверга Бойко Борисов за парите за „Хемус“

Регионалният министър в служебното правителство арх. Виолета Комитова опроверга позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че финансовият министър е взел парите за „Хемус“ и ги написал като излишък. „Хората от цяла Северна България да знаят, че тези измамници им взеха бъдещото“, разгневи се в събота бившият премиер.

В отговор арх. Комитова обясни, че за „Хемус“ има 70% предварително дадени пари, а е изпълнено строителство за около 13 процента. Тоест „Хемус“ може да се строи и без целево заделените пари, които бяха върнати в централния бюджета, тъй като имало авансови плащания.

Преди месец Министерският съвет взе решение Министерство на регионалното развитие и благоустройството да върне над 490.77 млн. лв., предвидени за строителството на магистрала „Хемус“, в централния бюджет. Тогава от „Дондуков 1“ съобщиха, че тези средства ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID-19.

„По време на служебното правителство бюджета правеше трансформации, за да осигури средства месец по месец за пенсионерите, тъй като беше недопустимо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се осигурят и пари за медиците на първа линия. Нямаше възможност да се актуализира бюджета заради липса на НС, се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното предназначение, за да се решават други социални проблеми. Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”. Както вече знаете там има 70 процента предварително дадени пари, а е изпълнено строителство – около 13 на сто. Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово“, обясни Комитова в неделя (1 август) пред NOVA телевизия.

„При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране. Има парадокс при АМ ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9, но сме дали предварително средствата. А при текущите ремонти е точно обратното – има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти”, посочи още регионалният министър.

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. „Възлагани са дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задания на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези срдтсва не са разрешени по договора за обществената поръчка“, посочи Комитова. И допълни: „Отговор на въпроса защо е правено това трябва да дадат бившите ръководители на АПИ и регионалното министерство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *