БСП и „Изправи се“ искат подписано споразумение за подкрепа с ИТН

БСП и „Изправи се, ние идваме“ искат да подпишат споразумение с „Има такъв народ“, за да подкрепят проектокабинета начело с Пламен Николов.

Социалистът Христо Проданов заяви, че под някаква форма трябва да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите.

„По-лесно е така да се работи и е отговорно пред българските граждани… За отговорно и открито управление е важно да има нещо разписано“, посочи Проданов. По думите му мажоритарният вот е темата, по която БСП се разминава с ИТН.

Първо разговаряме за политики, след това чакаме целия състав на Министерския съвет. Очакваме и писмен ангажимент, а след това ще вземем решение дали подкрепяме или не, заяви междувременно депутатът от БСП Явор Божанков.

Според Божанков над 90% от приоритетите на „Има такъв народ“ и „БСП за България“ се припокриват, което си е проличало и при разговорите между двете сили по отделните секторни политики. Той смята, че не е добре да има още едни избори, с оглед и на предстояща коронакриза.

Искане за писмено споразумение изказаха и от „Изправи се, ние идваме“.

„Гледайки програмата на страницата на „Има такъв народ“, гледайки определени действия, които са по политики, по приоритети, смятам, че ние имаме много събирателни точки и можем да имаме общи приоритети. Въпросът е кой ще изпълнява тези приоритети и колко прозрачно ще е това пред обществото. Едно споразумение не е просто един хвърчащ лист, в който някой слага подпис. Това е общественият договор на ангажиментите, които ние сме взели пред избирателите и тези, които имат „Има такъв народ“, заяви депутатката Мария Капон пред БНТ.

Капон подчерта, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ има две червени линии – ГЕРБ и ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *